open-navfaktor-logo
search
"Došao turistički"
Zastupnici komentiraju posjetu: Kao da je Varhelyi brzo zaboravio kako je Čović ponižavao institucije EU-a
Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi okončao je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje se susreo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njegovim zamjenicima, razgovarao je s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a potom i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.
30.11.2022. u 07:49
get url
text

Od njega su se čuli više-manje poznati stavovi o evropskoj perpektivi i 14 prioriteta koje treba ispuniti.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH nakon susreta s Varhelyijem: Ubrzati put BiH ka EU

- Preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status, ali ona dolazi uz visoka očekivanja. EU put za BiH je otvoren, ali se od BiH očekuju rezultati koji se trebaju ostvariti bez daljnjih odlaganja i na političkom liderstvu je da to postane stvarnost - kazao je Varhelyi.

On je rekao da se od Vijeća ministara BiH u starom sazivu očekuje da ispuni sve što se tiče donošenja ključnih zakona, a od novoizabranog Predsjedništva BiH se očekuje da okosnica njihovog budućeg rada bude 14 prioriteta Evropske komisije.

Varhelyi je rekao i da su napravljeni pozitivni koraci poput ekspresne uspostave Predsjedništva BiH.

Rokovi za uspostavu vlasti nakon Općih izbora BiH propisani su Ustavom, Izbornim zakonom BiH i poslovnicima o radu institucija, te je tako i Predsjedništvo BiH konstituisano 16. novembra u propisanom roku što ni dosad nije bilo sporno.

O svrhi posjete evropskog komesara, imajući u vidu ono što je rekao, govorili su bh. parlamentarci.

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, prokomentirao je da su licemjerstvo i dvostruki aršini opet na djelu.

- Kao da je gospodin brzo zaboravio kako je Čović ponižavao institucije EU-a boraveći u hotelskoj sobi u Briselu kada se razgovaralo o paketu reformi. Vidim u Sarajevu se opet sastao i sa Čovićem i sa Dodikom, čije stranke HDZ i SNSD su u mandatu 2018-2022. blokirale svjesno i namjerno sve prijedloge zakona iz paketa 14 prioriteta.

VEZANI TEKST - Čović i Nikšić: SNSD će biti partner iz RS-a, vlast na svim nivoima do Nove godine

Dakle, politika EU-a se svela da sjedaju i razgovaraju sa onima koji ruše državne institucije, čiji politički kadrovi se nalaze na crnoj listi SAD-a i sankcijama UK-a, koji prijete rušenjem suvereniteta države, koji zagovaraju antievropske standarde etničke segregacije i diskriminacije – istakao je Đonlagić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ocijenio je da je posjeta Varhelyija jedna turistička posjeta kojom želi podržati promjenu vlasti u BiH na način da se eliminiše prije svega SDA, a da podržava faktore koji su doveli do teške situacije, prije svega dvojac HDZ i SNSD.

- Ponavljanje uhodanih floskula koje godinama čujemo, poput vladavine prava, poštivanje ljudskih prava... Pa mi smo zemlja potpisnica međunarodnih konvencija, ne trebaju nama to ponavljati. A na evropskom putu ne možemo ispuniti ono što su očekivanja – dodao je Mehmedović.

Napomenimo da je Čović danas Varhelyija upoznao sa sadržajem dokumenta kojeg je danas potpisao sa "Osmorkom", odnosno predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

- Jedan od razloga zašto smo pomjerili potpisivanje sa 25. na 29. novembar jeste i dolazak komesara EU-a za susjedske odnose i proširenje Olivera Varhelyija da bismo mu uručili jedan primjerak sporazuma, koji daje novu dimenziju BiH – rekao je Čović nakon ozvaničenja koalicije HDZ-a i "Osmorke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.