open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici kritikovali nerad parlamentarne komisije i članove Vijeća ministara BiH, spominjana i smjena
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održala sjednicu zbog čega je Zastupnički dom bh. Parlamenta onemogućen da danas raspravlja o nekim zakonima.
05.07.2023. u 12:51
get url
text

S dnevnog reda današnje sjednice tako su "skinute" izmjene i dopune Zakona o ombudsmenima, koji je jedna od evropskih, ali su skinute i izmjene Zakona o državljanstvu. 

- Iskazujem nezadovoljstvo jer Zajednička komisija za ljudska prava nije održala sjednicu zbog čega se ovo neće naći na dnevnom redu. S dnevnog reda se iz istog razloga skida izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina, inicijativa Milorada Kojića - rekao je Denis Zvizdić (NiP), predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Sjednica ove zajedničke komisije nije održana jer ni ni zakazana. Na njenom čelu je Radovan Kovačević (SNSD). 

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma upućena je i kritika Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji su pojedini članovi bili na početku sjednice, ali su kasnije otišli jer je Vijeće ministara opet zakazalo svoju sjednicu kada je i sjednica Parlamenta.

Milan Petković, zastupnik Ujedinjene srpske, koji podržava novu parlamentarnu većinu i glasao je za imenovanje Vijeća ministara, rekao je da će inicirati njihovu smjenu jer ih nema na sjednici. 

- Prema Poslovniku, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogu, a Vijeća ministara ima obavezu da prisustvuje sjednicama Zastupničkog doma. I opet ih nema. Povrijeđen je Poslovnik, kao Parlament ne možemo raditi. Inicirat ću smjenu kompletnog Vijeća ministara jer ne poštuje Parlament BiH, Zastupnički dom, ne rade posao za koji su izabrani i ne odgovaraju nama koje su građani izabrani. Molim da ih upozorite - dodao je Petković.

Zvizdić se složio s njim u smislu da su članovi Vijeća ministara obavezni prisustvovati i da su zbog toga nekoliko puta reagirali, kazavši da ne poštuju dogovor.

- Raniji dogovor je bio da ne održavamo sjednice Doma četvrtkom kada Vijeće ministara ima svoje sjednice. Mi to poštujemo, Vijeće ministara ne poštuje i oni su danas praktično u isto vrijeme kada i mi zakazali sjednicu Vijeća ministara. Organizirat ćemo sastanke i podnijeti inicijative da se to pitanje riješi - rekao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.