open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zastupnici nisu izglasali da se u dnevni red uvrsti smjena Lidije Bradara
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije izglasao zahtjev Kluba Demokratske fronte da se u dnevni red uvrsti razrješenje, smjena predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara. 
15.03.2023. u 12:31
get url
text

Za uvrštavanje zahtjeva glasala su 32 zastupnika, a protiv je bio 51 zastupnik, dok su dva bila suzdržana.

Nije u dnevni red uvršten ni zahtjev za razrješenje smjene predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH Mirjane Marinković-Lepić. 

Prije glasanja predjednik Kluba zastupnika DF Mahir Mešalić je pojasnio zahtjeve. 

- Podnosimo zahtjev za smjenu i razrješenje predsjedavajuće Mirjane Marinkovi-Lepić zbog grubog narušavanja principa sekularizma koji zabranjuje bilo kakav oblik utjecaja i miješanja političkih struktura i funkcionera u rad i autonomiju vjerskih zajednica i vjerskih službenika, a koji se manifestovao teškim oblikom verbalnog napada od prve osobe zakonodavne vlasti u FBiH na poglavara Islamske zajednice BiH reisu-l-ulemu Huseina efendiju Kavazovića.

Drugi zahtjev je smjena, razrješenje predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara zbog kršenja zakletve, odnosno, nedostojnosti za vršenje navedene funkcije, te prosljeđivanje istog Ustavnom sudu FBiH na dalji postupak i odlučivanje - pojasnio je Mešalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.