open-navfaktor-logo
search
Preokret na sjednici
Zastupnici nisu prihvatili ostavku ministrice Bogunić
Konaković je rekao da će Bogunić imati punu podršku, te da joj nude priliku da ostane i popravi "sve za što je tvrdila da je na nju vršen pritisak" 
25.09.2019. u 15:48
get url
text

16.50 - Zastupnici nisu podržali ostavku ministrice Bogunić. Protiv su bili zastupnici NiP-a, SDA, Damir Nikšić, Zvonko Marić, DF suzdržan, SDP i Naša stranka glasali su "za" prihvatanje ostavke.  Nakon glasanja o ostavci ministrice Bogunić, Skupština je još kratko zasjedala, a potom je sjednica prekinuta. nastavak sjednice zakazan je za 30. septembar. 

16.32- Očigledan razlog bi bio da je moj lični pritisak na ministricu da radi nezakonite stvari, i tako bi ostalo u eteru da nije bilo ovoga danas na sjednici Podnio sam protiv sebe krivičnu prijavu. Meni lično u ovom trentuku potpuno se mijenja pogled na ovo stanje. NiP će glasati protiv ostavke, sa željom da će ostati na toj poziciji, obećavam da ćemo doprinijeti svemu što  treba da promijeni stanje u obrazovanju, i ostaje da radi u idealnim uslovima. Molim vas da ne podržite ostavku ministrice Bogunić. Nama jedan ministarska funkcija nije koncept zbog kojeg postojimo. Ne postoji bolja opcija ni za nju, ni za cjelokupan sistem- kazao je Konaković. 

16.28- Suština je da je ministrica do podnošenja ostavke radila odlično, korektno. Svjedok sam da je bila prva u ovim klupama kada se trebala odražvati sjednica Skupštine. Nemam zamjerke do tog. 19. jula. Mene zanima da li je od tog datuma radila profesionalno, ispunjavala svoje obaveze. Ja nisam ubijeđen da je to tako- kazao je zastupnik Naše stranke Elvis Vreto. 

-Ne želim bilo koga da branim. Ako je ministrica spremna da radi svoj posao za koji je izabrana, nemam nikakav problem da to nastavi. Ono što vidim kao manjkavost u njenom radu jeste neodržavanje tematske sjednice. Mislim da tako stvari trebamo posmatrati. Ne prihvatam da bilo kakav drugi razlog može biti važniji od toga da vi dok ste na toj poziciji obavljate dužnost, istovremeno u potpunosti poštujem vašu odluku da podnesete ostavku. Ovo je moje viđenje, i prema tome ću se opredijeliti kada bude glasanje- rekao je Vreto. 

16.23- Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević je rekao da ne zna da li Kanton ovakvu situaciju bilježi u historiji svog postojanja i djelovanja. 

-Ovo što danas prolazi ministrica, što je prije određenog vremena prolazile kolege Čampara, Ćosović-Hajdarević, Biščević-Tokić, ovo su već viđene stvari. Ovaj scenarij u kojem se nešto prebacuje SDA su priče za malu djecu. Ovo što smo danas imali na relaciji predsjedavajući i ministrica iz iste stranke, zaista je ružno. Razmišljali smo u jednom momentu čak i da izađemo sa sjednice. Za nas je najavažnije što je ministrica pokazala da je zakon važniji od svega, i da je samo to u pitanju, mi glasamo za njen ostanak. Ostalo što se dešava u Kantonu nemojte fakturisati nama. Šokirani smo vokabularom koji se koristi, i odnosom rukovodstva Skupštine prema nama zastupnicima- naglasio je Dević.  

16.12- Imao sam jako dobru saradnju sa ministricom Bogunić kao član Komisije za obrazovanje. Očekivali smo jednu vrstu predstave danas, ali nismo očekivali lični sukob- rekao je zastupnik NiP-a Vedran Jakupović, dodajući da je ministrica imala apsolutnu podršku i zaštitu od NiP-a. 

-Ministrica mi se žalila da nije imala adekvatne savjetnike, ali je istovremeno imala preporuke za savjetnike. Platforma osnovna.ba, jedan od primarnih razloga za uvođenje takve platforme, bio naš odnos prema povratnicima u Novoj Kasabi, prema našoj djeci kojoj je zabranjeno izučavanje bosanskog jezika- rekao je Jakupović. 

16.09- U svom izlaganju zastupnik SDP-a Igor Stojanović je poručio da je bio zadovoljan radom ministrice Bogunić. 

-Ako postoje konkretne optužbe bilo bi logično da se pokrene pitanje krivične odgovornosti. Nivo ozbiljnosti bi trebao biti na većem nivou. Moram pohvaliti rad ministrice Bogunić. Morali smo znati ministrice kao članovi Komisije da vi imate problem. Zamolit ću vas da bez obzira hoćete li nakon glasanja ostati ili ne na mjestu ministrice, da više vjerujete i članovima Komisije i zastupnicima- poručio je Stojanović. 

15. 59- Čini mi se kao da je Hičkok ovo režirao sve što se danas dešava, rekao je zastupnik SBB Zvonko Marić. 

-Bilo je mučno, neke stvari smo znali, neke nismo, ali što moram istaći jeste da nekako uvijek zakasni reakcija, i ne rješavaju se uzroci problema. Ministrica je to rekla u svom uvodnom izlaganju, i nije bilo reakcije premijera kojem je sve adresirala. Da se reagiralo ne bi došli do ovako mučne situacije. Iamo sam primjedbi kada se donosio Zakon o obrazovanju, i ukazivao da dođe do dopune i izmjene zakona. I nekako sa zakašnjenjem ono što sam govorio prije četiri godine mi danas raspravljamo.  Kancer obrazovanja, predškolskog i osnovog jeste samozvani sindikat i samozvani lider kojeg ova vlada finansira. Kompromitirajuće je za Vladu da pregovara sa nekim ko nije platio 53.000 KM poreza državi. To je taj samozvani sindikat. Zato nam je bila nužna ta tematska sjednica o obrazovanju- kazao je Marić, poručivši na kraju da se bez teški riječi pristupi glasanju. 

15.35- Zastupnica SBB-a Jasna Duraković kazala je da neće podržati ostavku koju je podnijela ministrica Bugunić. 

-Narod i pravda glasat će protiv ostavke ministrice Bogunić. Tražit ćemo da ostane- rekao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, u pauzi današnjeg skupštinskog zasjedanja.

Zastupnici njegove stranke, najavio je, neće podržati ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić, koja je upravo zbog Konakovićevih pritisaka i podnijela ostavku 19. jula ove godine.

Konaković je rekao da će Bogunić imati punu podršku, te da joj nude priliku da ostane i popravi "sve za što je tvrdila da je na nju vršen pritisak“.

-Tražit ćemo da ostane i da dokaže da može provesti reforme- poručio je Konaković.

Neki zastupnici iz vladajuće većine su već u nastavku sjednice kazali da neće podržati ostavku ministrice Bogunić. Naime, o tome da ni svi zastupnici većine neće podržati ostavku spekuliše se već danima. O tome su očito obavijestili Konakovića i tokom skupštinske pauze.

VEZANI TEKST -Konaković poručio Bogunić: Sretat ćemo se još u ovom gradu!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.