open-navfaktor-logo
search
"Držite kera svezanog"
Zastupnici o izjavama Peleg: Odavno prešla granicu diplomatske pristojnosti, neko bi joj trebao objasniti...
Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg uputila je pismo Vladi Federacije BiH u kojem se navodi kako će Izraelska ambasada "pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava" te da "s obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini".
28.11.2023. u 21:54
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasadorica Vladi FBiH: Izrael stoji iza Kabirija, pomno ćemo pratiti krše li mu se prava

Državni zastupnik SDP-a Saša Magazinović komentirao je za Faktor njeno pismo.

- Izrael ima pravo da stoji iza koga hoće, ali to ne daje pravo toj osobi da se ponaša onako kako se gospodin Kabiri ponaša prema gradonačelnici Sarajeva. Ne mogu tvrditi da li je takvo ponašanje u Izraelu "normalno", ali bi ambasadorici trebalo biti jasno ili bi joj neko trebao objasniti da to ovdje nije prihvatljivo, uključujući i način kako se ona obraća najvišim državnim funkcionerima – naveo je Magazinović.

I delegat iz Demokratske fronte u državnom Domu naroda Dženan Đonlagić kratko se osvrnuo na izjave izraelske ambasadorice.

- Stil ponašanja, komunikacijski stil i način obraćanja zvaničnicima države u kojoj ste stranac, odavno je prešao granicu diplomatske pristojnosti – kazao je Đonlagić.

Sudeći po dosadašnjim javno izrečenim stavovima očito da smatraju kako nam mogu držati lekcije kako se trebamo ponašati u vlastitoj zemlji, kazao je državni zastupnik SDA Edin Ramić.

- Vjerujem da će Vlada FBiH razumjeti tu poruku. Imajući u vidu Kabirijeve stavove i polemike sa gradonačelnicom Sarajeva, porukom da predstavnici tradicionalne jevrejske zajednice u BiH ne mogu zastupati Jevreje nego on, i slične stvari. Prilično je to sve zabrinjavajuće – dodaje Ramić.

Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, komentirao je na društvenoj mreži X pismo izraelske ambasadorice.

- Svašta smo u ovoj državi dopustili ambasadorima da rade i dok ne prestanemo misliti o sebi kao koloniji, koja mora slušati instrukcije nekih trećerazrednih diplomata, nećemo ni izgraditi institucije države – navodi Zuhrić.

 

Na pismo izraelske ambasadorice osvrnuo se sinoć i federalni zastupnik SDP-a Damir Mašić. 

- Ambasadorice Izraela, kod nas postoji jedna narodna izreka: "Držite kera svezanog". To se pogotovo odnosi na one koji previše laju i uznemiravaju druge. Kabiri je jedna neotesana i bezobrazna individua koji uopće ne cijeni gostoprimstvo Bosne i Hercegovine - poručuje Mašić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.