open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici o poskupljenju hrane i goriva: Objaviti spisak onih koji petljaju i mešetare
Javno objaviti spisak privrednih subjekata u Federaciji BiH koji ne poštuju odluke Vlade Federacije BiH u vezi sa ograničenjem marži na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate, samo je jedna od inicijativa zastupnika na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zastupnici su se u okviru zastupničkih pitanja fokusirali na trenutnu ekonomsku situaciju, poskupljenja hrane, goriva, stanju u poljoprivredi.
09.03.2022. u 14:01
get url
text

Zastupnik Albin Muslić (SDP) je upozorio kako cijene goriva rastu, a što će uzrokovati poskupljenje i namirnica uz konstataciju da današnjoj sjednici u takvim trenucima ne prisustvuje federalni premijer Fadil Novalić.

Nepostojanje aktivne ekonomske politike 

- Današnja sjednica zaslužuje pažnju premijera. Ipak ću postaviti pitanja, a to je koje je mjere ekonomske politike vlada Federacije BiH poduzela u proteklom periodu kako bi se smanjio pritisak na građane uzrokovan permanentnim poskupljenjem goriva, a što se reflektira na sve druge proizvode. U protekla četiri dana maloprodajna cijena dizela skuplja je za 70 feninga po litru. U subotu na jednoj pumpi litar dizela bio 2,61 KM, a sada je 3,30 KM, uz tendenciju da će i dalje skupljati - govori Muslić i dodaje:

- Građani Federacije BiH zbog ovakvog stanja, nepostojanja mjera aktivne ekonomske politike Vlade FBiH sve su bliže siromaštvu.

Zastupnik Ahmed Džubur (DF) ispred Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma FBiH je tražio da se što prije održi tematska sjednica o agraru, naglasivši da su poljoprivrednici u teškoj situaciji jer još nije donesen budžet FBiH za ovu godinu, a proljetna sjetva je počela.

- Velika je potreba za hitnom, vanrednom tematskom sjednicom Zastupničkog doma inicirana složenom, kompleksnom situacijom u domeni agrara, uzrokovanom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. Budući da još nemamo usvojen budžet, rokove za sadnju, posebno u žitorodnim krajevima, Posavini izmiču.

Imamo vapaje poljoprivrednika, naročito iz Posavine koji ukazuju da su cijene vještačkih gnojiva sa prošlogodišnjih 150 KM u nekim slučajevima skočile i na 1.000 KM, cijene sjemenskog, sadnog materijala idu nevjerovanom brzinom. Nakon ovoga ne možemo govoriti da nismo u krizi - kazao je Džubur i dodao:

- Srbija jučer, Ukrajina danas, Mađarska je prije, i sve zemlje koje su izvoznice žita, zatvorile svoja tržišta za daljnje plasmane prema trećim zemljama. Zbog svega se insistira na tematskoj sjednici posvećenoj agraru. Uvjeravam vas da shvatite da su federalna udruženja poljoprovrednih proizvođača najavila masovne proteste. Ovdje govorimo o nekoliko hiljada ljudi koji žele doći pred Vladu FBiH.

"Novčane kazne nisu dovoljne za bezobrazne i bahate" 

Zastupnik Eldar Čomor (SDA) je ukazao kako nije mali broj subjekata koji je kršio odluke Vlade FBiH u vezi s maržom.

- Vlada FBiH je ograničila marže na osnovne životne namirnice i naftne derivate. Federalna uprava za inspekcijske poslove je kontrolisala i utvrdila da određeni broj trgovinskih lanaca ne poštuje ove odredbe. Kontrole su od aprila prošle godine, a u posljednjem periodu ih je intenzivirala.

Imala je 94 nadzora, a zatekli su 21 objekat u prekršaju, izdali 39 prekršajnih naloga. Inspektori su kontrolisali benzinske pumpe u protekla dva mjeseca i bilo ih je 18, otkrili nepravilnosti kod devet subjekata. Imamo informaciju da je 26 posto privrednih subjekata koje su kontrolisali bilo u prekršaju. U proteklim danima drastično je povećan broj privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH, probijali marže - kazao je Čomor.

Dodaje kako se 49 posto kontrolisanih nije pridržavalo ograničenja marži na životne namirnice, a 50 posto kada su u pitanju cijene naftnih derivata.

- Suočavamo se sa zloupotrebama kod formiranja cijena, posebno osnovnih životnih namirnica kao i nafte i naftnih derivata. Formiranje liste srama, odnosno, javno objavljivanje subjekata koji ne poštuju odluke o formiranju cijena je jedna od najboljih mjera za suzbijanje zloupotreba, mešetarenja, petljanja i tako dalje. Pokrećem inicijativu prema Vladi FBiH da se osiguraju uvjeti da se u narednom periodu javno objavljuje lista subjekata koji su dio ovih sramnih podataka o zloupotrebama. Očito je da novčane kazne nisu dovoljne da se bezobrazni i bahati kazne - zaključio je Čomor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.