open-navfaktor-logo
search
Parlamentarna skupština
Zastupnici odbili usvajanje budžeta institucija BiH po hitnoj proceduri
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu usvojili zaključak po kojem će se Prijedlog budžeta institucija za 2020. godinu razmatrati po hitnoj proceduri.
07.07.2020. u 16:55
get url
text

Zastupnici su glasali sa 19 glasova za, 16 protiv i tri suzdržana, ali nije bilo entitetske većine.

Umjesto toga, zastupnici su izglasali zaključak prema kojem će Prijedlog budžeta razmatrati na sjednici u četvrtak, 9. jula, po skraćenoj proceduri gdje će imati priliku i da iznesu amandmane te će odmah nakon glasati o budžetu i amandmanima kako bi završili proceduru i usvojili ga u oba čitanja.

- Cilj je završiti u Zastupničkom domu sve rasprave i usvojimo budžet kako bi Dom naroda u narednoj sedmici završio proceduru - rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Zaključak je usvojen sa 18 za, protiv 10 i suzdržanih osam.

Ovo je izazvalo dosta konfuzije među zastupnicima jer nisu bili sigurni kako će uspjeti na jednoj sjednici završiti sve što je potrebno.

Glasanje je izvršeno nakon trosatne pauze u periodu kada je održan sastanak između lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a na kojem je upravo i dogovorena procedura usvajanja budžeta.

Prije pauze zastupnici su imali žustru raspravu o tome zbog čega treba ili ne razmatrati budžet po hitnom postupku. Svi su bili saglasni u jednom, a to je da je budžet potrebno "urediti" amandmanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.