open-navfaktor-logo
search
Kandidat za Dom naroda
Zastupnici opozicije u RS-u otkrili zašto (ne)će glasati za Vojina Mijatovića
Političke stranke i svaki zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske juče do 18 sati mogli su predložiti jednog ili više kandidata za liste za izbor srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a naredna sjednica NSRS-a pokazat će hoće li SNSD dobiti četiri od pet svojih delegata i tako uzeti "ključ u ruke".
18.11.2022. u 14:57
get url
text

Milorad Dodik je ranije precizirao da su njihovi kandidati Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

Pokret za državu dao je prijedlog opozicionim zastupnicima kako zaustaviti SNSD, predloživši da podrže njihovog kandidata, a zvanično je to Vojin Mijatović.

Dok neki opozicioni zastupnički klubovi još ne otkrivaju karte kako će glasati, neki su kategorično protiv toga da glas daju Mijatoviću.

Nebojša Vukanović (Za pravdu i red) kazao je za Faktor da njegovi zastupnici neće glasati za Mijatovića.

- Apsolutno ne. To je čovjek koji ničim nije zaslužio da bude predstavnik Srba u Domu naroda. On se kune u državu, a nekada je bio veliki srpski nacionalista. Promijenio je više stranaka i nekada bio ključni čovjek ovog režima.

Ne mogu da vjerujem ljudima koji su bili u vrhu režima, a on je bio šef kabineta i prvi saradnik Aleksandra Džombića (bivšeg premijera RS-a), a kojem se sada sudi zbog pljačke. Mijatović je išao u Kinu i obarao zastavu BiH, a stavljao RS-a i nije dozvoljavao tadašnjem ambasadoru da bude na sastancima.

Bio je veliki srpski nacionalista, a sada postao veliki bosanski patriota. Postavlja neke ultimatume opoziciji, krajnje drsko i nepristojno, a trebao bi da postavi ultimatum svom bivšem šefu Miloradu Dodiku i kaže da ga neće podržati da bi ponovo podizao tenzije, ukidao Oružane snage i zajedničke institucije… – izjavio je Vukanović.

On smatra i da se trebaju "poštovati brojke", jer je PDP druga po snazi opoziciona stranka sa osam zastupnika, te da je logično da oni predlože nekoga, a ne Pokret za državu sa pet zastupnika.

VEZANI TEKST - Pokret za državu bori se za delegata u Domu naroda BiH: NS i Arnaut rade za SDS, a protiv partnerskog SDP-a

- Ako mi sa četiri zastupnika i PDP, zajedno imamo 12, onda bi bilo pošteno da oni nas podrže, a ne mi njih, posebno Vojina Mijatovića kojeg nikako ne mogu podržati i ne mogu mu vjerovati da sutra kao četvrti ne bi ponovo glasao u Domu naroda onako kako je glasao prije desetak godina kada je bio jedan od ključnih šrafova ovog režima – rekao je Vukanović.

Smatra i da bi pet glasova Pokreta za državu za Mijatovića, bilo "igra u korist režima u RS-u".

Zastupnik PDP-a Igor Crnadak nije želio konkretno govoriti o mogućnosti da zastupnici njegove stranke (ne)podrže Mijatovića, ali je poručio da je protiv toga da SNSD dobije četiri svoja delegata.

- Ne bih komentarisao kandidata Pokreta za državu, rok za prijedloge je istekao sinoć i nemam pouzdane informacije. Međutim, smatram da niko nikada više, nebitno iz koje partije, ne treba da ima četiri od pet delegata i tako dobije ključ u ruke za blokadu svih procesa u zemlji – rekao je Crnadak za Faktor.

VEZANI TEKST - Zvanično: Vojin Mijatović je kandidat za delegata Doma naroda BiH

Što se tiče SDS-a, oni su jučer dostavili prijedloge svojih kandidata, među kojima je u javnosti jedino isplivalo ime aktuelnog zastupnika Želimira Neškovića, pa će, očekivano, njihovi zastupnici glasati za svoje ljude.

Niko od SDS-ovih zastupnika u NSRS-u danas nije odgovarao na naše pozive i poruke da prokomentariše kandidaturu Vojina Mijatovića.

Portparol SDS-a Stevan Salatić kazao je za Faktor da SDS ima svoju kandidatsku listu koja je predložena u zakonskoj proceduri.

- Naši zastupnici će podržati našu kandidatsku listu i to će nam omogućiti jedno ime u Domu naroda i bilo kakve druge opcije za nas nisu u igri. Mi imamo svog kandidata koji će biti delegat Doma naroda PSBiH – istakao je Salatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.