open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici pitaju: Je li ministar Delić ugrozio isplatu novca ugroženim kategorijama i prekršio procedure?
Da li će najugroženije kategorije poput udruženja roditelja oboljele djece, javne kuhinje dobiti novac od raspodjele od igara za sreću pitalo je nekoliko zastupnika na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića, jer je po dolasku na ministarsku poziciju, kako kažu, poništio konkurs za raspodjelu više od 728 hiljada KM.
25.10.2023. u 16:08
get url
text

- Vlada je trebala u ovoj godni podijeliti 728 hiljada KM od Lutrije BiH. Prošla Vlada Federacije BiH je raspisala javni poziv za udruženja roditelja oboljele djece, javnim kuhinjama. Ministar Adnan Delić je poništio javni poziv i ugrozio isplatu novca najuzgroženijim kategorijama. Pitanje je da li je tačno da ukolio se novac ne raspodijeli do 1. januara 2024 da najugroženiji neće dobiti novac, da neće biti distribuiran najugroženijima - pitao je Mešalić.

O ovom problemu je govorio i zastupnik Hamdija Abdić.

- Imam saznanja da je federalni ministar finansija (Toni Kraljević) pisao dopis Vladi FBiH da je federalni ministar rada Adnan Delić prekršio procedure kada je donio odluku o raspodjeli prihoda od 728.458 KM ostvarenih po osnovu naknada priređivanja igara na sreću iz 2022. godine. Delić je prekršio proceduru o dodjeli novca. Delić je poništio javni poziv prethodne Vlade. Mijenjao je konkursnu proceduru o načinu podjele novca.

Saznajem da je Delić reagirao kazavši kako je netačno da je postupio suprotno odredbama uredbe. Dakle imamo suprotna mišljenja dva ministra. Tražim od njih da pojasne o čemu se radi i pitam da li je na pomolu nova afera koja već potresa Kanton Sarajevo - kazao je Abdić.

Zastupnik Admir Čavalić (SBiH) je imao pitanja za Federalno ministarstvo finansija.

- Želim pitati Ministarstvo da li imamo simulacije u vezi sa stopom doprinosa, analize u kontekstu izmjena fiskalnih zakona. Pitam jer pojedini predstavnici Vlade FBiH su najavili kako će od 1. januara biti minimalna plaća 1.000 KM u FBiH a potrebne zakone još nemamo u parlamentarnoj proceduri. Imam li modele, analize, da li ćemo imati fiskalne zakone? Ovo su generacijski zakoni, reformski i bilo bi neozbiljno da ih radimo bez modela, kakve će utjecaje imati na penzijsko invalidsko osiguranje, zdravstveno, radnike - kazao je Čavalić.

Pitao je i kojih devet fakulteta u FBiH je pod lupom zbog lažnih diploma.

Podnio je i Inicijatvu da se revidira spisak djece sa cističnom fibrozom.

- Pomjerena je dobna granica za primanje lijeka i sada i djeca sa dvije godine mogu primati terapiju a ne kako je do sada bilo sa šest godina - pojasnio je Čavalić.

Zastupnik Dragan Mioković (Naša stranka) je iznio kako još nije dobio odgovor da li je na pravilan način provedena procedura kod izbora kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Nije odgovoreno ni na njegovu inicijativu da se pokrene procedura izmjene odluke o načinu izbora sudije ustavnog suda BiH koji se bira u Zastupničkom domu FBiH.

- Ta odluka je zastarjela jer je donsena 2005. godine, nedovoljno je precizna i osnovni uzrok problema - kazao je Mioković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.