open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnici pitaju ministre i premijera: "Gdje su pare za helikopter, kada će budžetlije zasvirati na ulici"
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo tražili su odgovore na pitanja o budžetu planiranom za 2022. godinu, a koji je danas na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.
30.11.2021. u 11:57
get url
text

Zastupnica Bibija Kerla pitala je zašto je za nabavku helikoptera predviđeno samo tri miliona maraka, a ne 30 koliko je ranije bilo planirano.

- Je li kupujemo samo točkove i propelere, a kabinu ćemo kupovati iduće godine – upitala je Kerla.

Zastupnik Damir Nikšić kazao je da "kada sam kod budžetlija, da li će Kanton finansirati malo više kulture na ulicama, na otvorenom prostoru".

- Da kultura koja je na budžetu zasvira malo na ulicama i među građanima, da Sarajevska filharmonija zasvira u Ilijašu, u Hadžićima, pretvorili smo se u pećinske ljude, da se Kanton oživi ovim nastupima, možete li za to par stotina hiljada maraka – pitao je Nikšić.

Admela Hodžić upitala je kako će se pomoći mladima koji nemaju ugovore za stalno i koji ne mogu podići kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Zastupnik Dževad Poturak konstatirao je da se opet spominje helikopter.

- Sarajevu helikopter ne treba, Federaciji treba, ali Kantonu ne treba, ne treba biti prioritet. Nije istina da nemamo dovoljan broj helikoptera – kazao je Poturak.

Jasmina Biščević-Tokić pitala je hoće li se povećavati iznos dječijeg dodatka u KS, te da li je planirano upošljavanje radnika u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Zastupni Mahir Dević upitao je koliko će sredstava biti utrošeno za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, te koliko će se sredstava utrošiti za rješavanje pitanja zagađenog zraka u KS.

Napravljena je pauza nakon koje će premijer i ministri u Vladi KS odgovarati na pitanja zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.