open-navfaktor-logo
search
Usvojena rezolucija
Zastupnici pozivaju EU da otvori pregovore sa BiH, a Vijeće ministara da kaže šta su uradili dosad
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Rezoluciju o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju Evropskoj uniji.
31.10.2023. u 15:10
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka", SNSD i HDZ nisu dozvolili ni raspravu o smjeni Čavare, nema ni dodjele milion KM pomoći stanovnicima Gaze

Rezolucija je usvojena skoro jednoglasno. Protiv nije bio niko, a suzdržani su bili zastupnici PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić.

Usvojen je i zaključak kojeg je predložio zastupnik NES-a Jasmin Emrić, a kojim Zastupnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi informaciju o realizaciji obaveza iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i akcijski plan ispunjavanja preostalih obaveza.

Rezolucijom se poziva Vijeće za opće poslove EU-a i Evropska komisija da u okviru svojih nadležnosti predlože Evropskom vijeću donošenje odluke o otvaranju pregovora, s obzirom na globalnu geopolitičku i sigurnostnu situaciju, političke odnose u BiH i stepen usvojenih zakona i provedenih reformi.

Nadalje piše da pozivaju Evropsko vijeće da donese odluku o otvaranju pregovora između BiH i EU-a o pristupanju Evropskoj uniji, te da će Zastupnički dom, Vijeće ministara BiH i sve druge institucije kontinuirano raditi na realizaciji svih preostalih obaveza iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te na ostalim reformama u cilju usklađivaja propisa BiH s pravnom stečevinom EU-a.

Borenović je kazao da razumije potrebu dijela zastupnika koji su proevropski, ali ima osjećaj da je ovo postala svojevrsna zabluda zbog dijela vladajuće koalicije koja konstantno osporava evropski put BiH. 

- Nadalje, neke odredbe rezolucije su prehrabro stavljene. U prvom dijelu, gdje se pominje stepen usvojenih zakona i provedenih reformi, mislim da je to jaka formulacija. A dobro znamo šta je to urađeno, usvojeno i provedeno od reformi. Radi se o vrlo slabašnim rezultatima. Evropski put je u ozbiljnom zastoju i problemu. Treći stav rezolucije je nedorečen. Nedostaje stav na kojem insistiraju vladajući parnteri iz RS-a, prvenstveno SNSD, da nema donošenja bilo kakvih evropskih zakona dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH - dodao je Borenović.

Safet Kešo, zastupnik SDA, rekao je da je upravo ova stranka bila ili ključni motor i vodila ove procese ili je u značajnoj mjeri pomagala da se ovi procesi odvijaju u pravom smjeru "koji želimo krunisati ovim zahtjevom".

Denis Zvizdić (NiP), dopredsjedavajući Zastupničkog doma, kazao je da su podršku rezoluciji dali šefovi svih klubova zastupnika u ovom domu i da je ovo nadstranačko pitanje. Stava je da su napravljeni pomaci na evropskom putu i da će i ova rezolucija biti značajna poruka Evropskoj komisiji i Evropskom vijeću o jedinstvenom stavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.