open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici pred kraj godine uputili skoro "rekordnih" šest inicijativa: Od revizije UIO do slanja SMS poruka
Posljednji mjesec ove godine zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su šest inicijativa, od čega pet u jednom danu. Poređenja radi, šest inicijativa imali su u februaru, martu i aprilu zajedno. U Zastupničkom domu imaju 42 zastupnika.
20.12.2023. u 07:56
get url
text

Osim što je veliki broj zastupnika od početka mandata neaktivan kod iniciranja nekih promjena, sadržaji pojedinih dosadašnjih inicijativa ne mogu se podvući pod interes građana. Samo primjera radi, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić imala je inicijativu da se utvrdi ko je dobacivao njenom stranačkom kolegi Miloradu Kojiću.

Inicijative kojim su se u decembru bavili parlamentarci kreću se od zahtjeva za nacionalnu zastupljenost u institucijama u skladu s posljednjim popisom stanovništva, preko revizije rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH, još jedne izmjene Zakona o PDV-u, do uvođenja slanja sms poruka građanima BiH koji putuju u inostranstvo.

Zastupnik NiP-a Nihad Omerović zatražio je uvođenje automatskog proslijeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van BiH, a u poruci bi bio naveden telefonski broj ambasade BiH u državi u kojoj se nalaze, broj konzularnog odjela i link na web stranicu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Obrazloženje je da bi to koristilo našim državljanima posebno u cilju zaštite njihovih prava u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zastupnik Kluba SDA Šemsudin Mehmedović uputio je četiri inicijative, od kojih se tri odnose na to da se od ukupno 15 institucija, uključujući neka ministarstva, traži da osiguraju nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva prema posljednjem popisu iz 2013. godine. Obrazloženje je da sadašnja popunjenost u 15 instiutucija ide na štetu Bošnjaka, te ostalih.

VEZANI TEKST - Za više od 6.000 KM primanja mjesečno parlamentarci usvojili nekoliko zakona, putovali, izvodili performanse

Mehmedović je tražio i da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH što prije angažira vanjsku revizorsku firmu kako bi izvršila reviziju rada UIO od 2018. do 2023, kao i reviziju prikupljanja i raspodjele prihoda koje je obavila UIO. Obrazloženje je da ovakva revizija nije vršena 16 godina.

I konačno, zastupnici PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić inicirali su da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremi izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim bi bio omogućen povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe koju može da ostvari roditelj i staratelj djeteta starosti do dvije godine.

U januaru zastupnici Zastupničkog doma bh. Parlamenta nisu imali inicijativa, u februaru je bila jedna, u martu jedna, aprilu četiri, maju sedam, junu tri, julu pet, u augustu nije bila nijedna, a u septembru dvije, oktobru četiri i novembru pet. 

Delegati Doma naroda bili su neaktivniji po ovom pitanju. Imali su šest inicijativa za cijeli dosadašnji mandat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.