open-navfaktor-logo
search
Za buduće kolege
Zastupnici PSBiH odlučili smanjiti otpremnine nakon što su se skoro svi iz aktuelnog saziva penzionisali
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u srijedu su usvojili izmjene Zakona o plaćama kojim se parlamentarcima, ministrima, savjetnicima duplo i troduplo, u zavisnosti o kome je riječ, smanjuje otpremnina za odlazak u penziju.
29.04.2022. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - Parlamentarci će dobiti jubilarne nagrade i otpremnine, iz budžeta ide najmanje 185.000 KM

To bi možda bilo pohvalno da je ovo, naprimjer, 2019. godina kao prva godina mandata aktuelnog saziva Parlamenta BiH.

Ali izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine donesene su kada su skoro svi parlamentarci ovog saziva stekli uvjete za penzionisanje i pravo na otpremninu, poslije koje opet zasnivaju radni odnos u Parlamentu te imaju i nemalu plaću i penziju.

Od aktuelnih zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH ostalo je samo još da se penzioniše Obren Petrović iz SNSD-a. On u maju puni 65 godina, što znači da će i njega "zakačiti" oko 30.000 KM otpremnine umjesto oko 10.700 KM, koliko je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o plaćama.

Iako ove izmjene trebaju proći i Dom naroda Parlamenta BiH, i vrlo je moguće da budu oborene glasovima HDZ-a i SNSD-a, ostaje činjenica da su zastupnici odlučili tek sada ih usvojiti i "nametnuti" budućem sazivu, ne i sebi.

VEZANI TEKST - Raspravljali skoro dvije godine: Ko je spriječio smanjenje otpremine državnih zvaničnika na 10.700 KM

Prijedlog da iznos otpremnina bude ograničen na maksimalno 12 prosječnih neto plaća u BiH, što je sada oko 10.700 KM, zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je uputio početkom 2019. godine.

Nakon 19 mjeseci odugovlačenja i procedura, prijedlog je pao zahvaljujući glasovima parlamentaraca iz SNSD-a i HDZ-a BiH. Prijedlog je ponovo upućen krajem prošle godine, da bi tek u srijedu bio usvojen iz drugog pokušaja, i to po hitnoj proceduri.

Identičan prijedlog zakona bio je na dnevnom redu i 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.