open-navfaktor-logo
search
Uputili upozorenje
Zastupnici SDA podnijet će krivične prijave ako bude online sjednica Skupštine USK
Klub zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona zahtijeva da predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić i sekretarka Skupštine Dragana Bajrić obustave aktivnosti organiziranja online sjednice Skupštine ili će podnijeti krivične prijave.
10.02.2022. u 21:08
get url
text
Jasmin Musić

Ovo je navedeno u upozorenju Kluba SDA upućenom Halkiću i Bajrić.

Halkić je najavio održavanje online sjednice Skupštine USK čim od Vlade Unsko-sanskog kantona dobiju budžet za ovu godinu. Razlog je osiguranje 16 ruku koje su dovoljne da budžet bude usvojen, s obzirom na to da je jedan zastupnik SDP-a na liječenju u Turskoj i navodno je on poslao pismo u kojem traži da učestvuje na sjednici online.

VEZANI TEKST - Ništa od manjinske vlade USK, SDP "pronašao" presudan glas za budžet

- Bjelodano je da sazivanje online sjednice ima za cilj izigravanje propisa i uzurpaciju nadležnosti našeg najvišeg zakonodavnog tijela u Unsko-sanskom kantonu. Naime, očito je da zloupotrebom kolegija Skupštine USK, čije su nadležnosti samo protokolarne, u dijelu koji se tiče zakazivanja sjednice i utvrđivanja dnevnog reda, planirate uzurpirati u korist kolegija normiranje i uređivanje načina održavanja online sjednica Skupštine USK i to kako bi se, u interesu i nelegitimne Vlade USK, prevazišlo nepostojanje skupštinske većine – piše u pismu Kluba SDA.

Oni su izrazili sumnju u vjerodostojnost navodnog zahtjeva zastupnika koji je na liječenju Turskoj s obzirom na to da nije potpisan, autentičan i formalno ispravan.

Nadalje su naveli da su predsjedavajući i sekretarka Skupštine, prilikom predlaganja izmjena i dopuna Poslovnika o radu Skupštine, bili dužni predložiti Skupštini USK i normiranje načina i uvjeta sazivanja online sjednica.

- Kako bi se otklonila svaka sumnja i tako stvorili uvjeti za zakonito postupanje Skupštine USK i, u skladu sa Ustavom USK, i kako bi se prevenirale moguće zloupotrebe u procesu odlučivanja Skupštine USK, zbog neprovodivosti izmjena i dopuna Poslovnika, koje se tiču online sjednica, čime se otvara prostor za brojne manipulacije, što bi moglo proizvesti dalekosežne negativne posljedice po Unsko-sanski kanton, obraćamo Vam se zahtjevom da obustavite aktivnosti u vezi sa sazivanjem i normiranjem online sjednice Skupštine jer nisu ispunjeni uvjeti za takav oblik zasjedanja u skladu sa Ustavom, Poslovnikom i drugim pozitivnim propisima.

Privrženi vladavini prava, kao i načelu zakonitosti i ustavnosti, u okviru pravnog poretka BiH, FBiH i USK, kako bi se osiguralo zakonito postupanje najvišeg zakonodavnog tijela u USK, ukoliko predsjedavajući Skupštine i sekretar Skupštine USK nastave sa navedenim aktivnostima, upozoravamo da će Klub SDA u Skupštini USK biti primoran podnijeti krivičnu prijavu nadležnim institucijama za brojna krivična djela koja će proizvesti sporno održavanje online sjednica Skupštine USK – navedeno je u upozorenju u čijem je potpisu predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.