open-navfaktor-logo
search
Počela posebna sjednica
Zastupnici traže da se u RS-u ukine obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika
Sedma posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, po hitnom postupku.
21.06.2023. u 13:12
get url
text

U skupštinsku proceduru uputili su ga zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a.

Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS-a objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, navodi da "s obzirom na to da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik treba biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku".

Ukratko, pokušava se zakonski regulisati da se u Službenom glasniku RS-a ne objavljuju odluke visokog predstavnika jer on, prema stavovima vlasti u RS-u, nema legalitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.