open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici tražili hitno reagiranje zbog javnih kuhinja, onkoloških pacijenata u TK, šta je sa registrom uposlenih...
Više zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici zatražilo je da se riješi problem javnih kuhinja koje aplicirajući na javni poziv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike nisu dobile novac za rad, čime je dovedeno u pitanje njihovo funkcioniranje.
10.01.2024. u 14:17
get url
text

Riječ je o podjeli novca od igara na sreću, a ukupan iznos je 350.000 KM. Potencirano je i pitanje problema onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu.

Hitno osigurati po 20.000 KM kuhinjama u Mostaru i Ljubuškom 

- Ko snosi odgovornost što je doveden u pitanje rad više narodnih kuhinja jer nisu dobili novac za funkcioniranje i šta će resorno ministarstvo uraditi kako bi saniralo situaciju - pitao je zastupnik Haris Šabanović (SDA).

Zastupnik Admir Čavalić (SBiH) zatražio je da se iz rezervi izdvoji po 20.000 KM za rad javnih kuhinja u Mostaru i Ljubuškom koji će morati skinuti jedan broj korisnika jer nisu dobili novac od igara na sreću.

- Podnosim inicijativu da se hitno omogući finansijska podrška za kuhinje u Mostaru i Ljubuškom koji su ostali ostali bez po 20.000 KM od lutrije. Neka se hitnom intervencijom omoguće transfere iz tekućih rezervi - tražio je Čavalić.

Uputio je kritiku ministrima koji ne prisustvuju sjednici Zastupničkog doma.

- Razočaran što nema više ministara. Ubuduće da dostave opravdanje zašto ne prisustvuju sjednici kao što to moraju učiniti zastupnici - kategoričan je Čavalić.

Vladi je uputio pitanje da li je odblokiran rad Agencije za privatizaciju FBiH.

Dopremijer Vojin Mijatović je odgovorio kako je Agencija odblokirana i da može raditi svoj posao dodavši kako je Federalna vlada izdvojila 1,8 miliona KM kako bi se rad Agencije odblokirao.

Zastupnik Čavalić je zatražio uspostavu javnog registra uposlenih u federalnim institucijama.

- Vrijeme je da Federacija BiH objavi registar u vezi sa javnim sektorom, gdje rade, kolika je plaća i isto i za nas izabrane zvaničnike. Taj posao je uradio Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton radi na tome - rekao je Čavalić.

Zastupnica Alma Beganović je imala pitanje za Ceste FBiH, kada će se sanirati odbojne ograde na potezu Jajce - Jezero i Jajce - Banja Luka.

Pozivanje na istragu u UKC Tuzla 

- Na tom potezu dolazi do nesreća, slijetanja automobila, zbog čega imamo na destke stradalih i povrijeđenih. To je jedna od najsmrtonosnijih dionica. Odbojne ograde se nalaze u groznom stanju ili ih nema. Prošle godine imali smo slijetanje kombija u kojem su bila četiri radnika jedne građevinske firme. Tada su trojica preminula a nekoliko dana kasnije i četvrti radnik - kazala je Beganović.

Zastupnica Elzina Pirić (PDA) je ukazala na težak položaj onkoloških pacijenata u TK.

- Nisam dobila odgovor od Ministarstva zdravstva TK i menadžmenta UKC Tuzla. Tema nije za politikanstvo, pozivam Vladu FBiH, Ministarstvo zdravstva, Agenciju za istrage i zaštitu, tužilaštva na istragu o stanju u UKC-u Tuzla. Kao stanovnik dužna sam da pričam o stanju u kojem žive onkološki pacijenti u TK, Posavskom kantonu. Da pročitam par pitanja udruženja onkoloških pacijenata i upitam šta misle poduzeti - rekla je Pirić i dodala:

- Obustavljen je rad Klinike za onkologiju i radio terapiju 17.2.2023. godine od Kantonalnog tužilaštva TK, istekla je licenca za rad, šest mjeseci se radilo bez opreme... Niko nije odgovarao. Tender za nabavku opreme za radioterapiju pada pet puta. Postoje osnovi sumnje da je naštiman i da se pogoduje pojedinim firmama s obzirom na to da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio dva aparata kao i Zenica a Tuzla nijedan. Postavlja se pitanje zašto. Pacijenti se ne zrače od 1.12.2023. godine u Sarajevu. Iz TK u Zenicu idu do 8.2.2024. godine.

Pirić pita šta će biti dalje sa pacijentima.

- Ponovo niko ne odgovara. Prijevoz i smještaj do drugih bolnica pacijenti sami plaćaju. Radioterapija ne radi gotovo godinu. Život onkoloških pacijenata je očigledno beznačajan. Za smrt onkoloških pacijenata smo odgovorni i mi i čitavo ovo društvo - poručila je Pirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.