open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici u čudu: Je li usvajamo plan zaduženja FBiH za 2023. godinu ili izvještaj, sramota...
Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine našla se i tačka o "Godišnjem planu zaduživanja FBiH za 2023. godinu" pa pojedini zastupnici su pomislili da nije riječ o zabuni.
21.12.2023. u 15:56
get url
text

- Danas je 21. decembar, kraj godine pa rekoh da pitam je li riječ o godišnjem planu ili izvještaju - pitao je zastupnik Adnan Efendić (SDA).

Za riječ se javio Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH.

- Javio sam se da odgovorim kolegi iz kluba. Ovo je nažalost plan zaduživanja za 2023. godinu. Danas je 21. decembar 2023. godine i ponuđeno nam je da usvojimo godišnji plan zaduživanja za ovu godinu. Bolje bi bilo da ste prije zasjedanja ovu tačku skinuli sa dnevnog reda kako ne bi pokazivali javnosti svoju sramotu i neozbiljnost. Pokazujemo ljudima da ne radimo na vrijeme poslove - rekao je Zaimović.

Mladen Bošković (HDZ) koji predsjedava sjednicom je kazao da se radi o informiranju zastupnika te da je ova tačka bila mnogo ranije na dnevnom redu.

Govorio je i zastupnik Admir Čavalić (SBiH) koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansjsku politiku Zastupničkog doma FBiH.

- Mi smo na Odbor razmatrali polovinom godine ovu tačku. Tada je imalo smisla. Ovdje se navodi da je zaduženost Federacije BiH 26,51 posto u odnosu na BDP, akobogda neka ostane tako. U komparaciji sa RS daleko smo manje zaduženi i apelujem na Vladu FBiH da bude fiskalno konzervativna po pitanju zaduživanja. Istina je da naš budžet ne može biti razvojni ali eto ne treba se ni previše zaduživati - rekao je Čavalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.