open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zastupnici u FBiH izglasali zakon o penzionisanju pripadnika OS i usklađivanju egzistencijalnih naknada demobilisanih boraca
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
27.09.2023. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici pitaju: Zašto je poskupjela registracije vozila, otkud Konakoviću podaci o prisluškivanju

Korisnici prava po ovom zakonu su vojni osiguranici kojima je priznat poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju a koji pravo na penziju ostvaraju po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, počev od 01 .03.2018. godine.

Korisnicima prava iz ovog zakona koji ostvare penziju nakon stupanja na snagu ovog zakona, zakonski iznos penzije se uvećava za 29 posto i dalje ce se usklađivati po odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Mi smo i u prethodnom mandatu imali prijedlog ovog zakona, ali bila je apelacija prema Ustavnom sudu FBiH i evo sada je ponovo došao na dnevni red. Kao član Odbora za boračka pitanja Zastupničkog doma FBiH, mogu reći da ovaj zakon ispravlja određenu nepravdu, ne u potpunosti. U prethodnom periodu pripadnici oružanih snaga su imali koeficijent 1,8 a sada 1,38. Tih pripadnika je oko 2.500 pripadnika OS - rekao je zastupnik Hamdija Abdić Tigar.

Zastupnik Admir Čavalić (SBiH) iz Odbora za ekonomsku politiku je kazao da zakon neće imati veliki utjecaj na Budžet FBiH.

- Bit će potrebno oko 100 miliona KM do 2033. godine. To je deset miliona na godišnjem nivou - rekao je Čavalić.

Prisutnima se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

- Radi istine želim da se obratim i želim da svi čuju ko je predlagač zakona. Imam pravo da to kažem i jedini predlagač je Ministarstvo rada i socijalne politike. Ne postoji niti jedan zastupnik koje podnio zahtjev za usvajanje zakona. Postoje ljudi koji su se životom borili da zakon dođe na dnevni red. Zašto da oduzemo zasluge vlade, zašto da ne pohvalimo Ministarstvo. Zavod PIO je pružio maksimalnu podršku za donošenje zakona - rekao je Delić.

VEZANI TEKST - Vlast u FBiH nema dovoljno ruku za usvojiti dnevni red, opozicija im pomogla radi zakona o borcima

Na današnjoj sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Ovim izmjenama će se egzistencijalne naknade demobilisanih boraca usklađivati sa rastom bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena što do sada nije bio slučaj. 

Utvrđeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade usklađivat će se u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Usklađivanje iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade će biti od 01 .01 .2024. godine, o čemu odluku donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.