open-navfaktor-logo
search
Nisu ostali dužni
Zastupnici u FBiH poručili: Kada nam Konaković kaže da smo najdestruktivnija opozicija, nama je to kompliment
Izjava Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde (NiP), da je sadašnja opozicija u Parlamentu Federacije BiH najdestruktivnija ikad izazvala je reakciju kod federalnih parlamentaraca.
29.11.2023. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - Sastanak HDZ-a i "Trojke": Opet očekuju iskorak, opoziciju nazvali najdestruktivnijom dosad, Nikšić govorio o Helezu

Konaković je nakon sastanka predstavnika "Trojke" i HDZ-a u Sarajevu 28. novembra, između ostalog, kazao kako Vlada Federacije BiH radi odličan posao, ali da "Federalni parlament podliježe pritisku najdestruktivnije opozicije koju je ikada vidio".

Raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom je konstruktivno 

- Moje mišljenje je dijametralno suprotno od mišljenja Elmedina Konakovića jer raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom je konstruktivno. Očuvati pravnu sigurnost, ustavni poredak, ne samo da je konstruktivno, nego i obavezno. Nažalost, za Konakovića su ad hoc rješenja konstruktivna pa tako i suspenzija Ustava na jedan dan, izmjena Poslovnika za ispunjavanje želja i uvjeta Dragana Čovića je konstruktivna - kazao je federalni zastupnik Adnan Efendić (SDA).

Osvrnuo se i na rad Vlade Federacije BiH.

- Kada je u pitanju rad Vlade FBiH, malo bi se o tome imalo šta reći jer ova nametnuta Vlada FBiH još nije pripremila i u parlamentarnu proceduru uputila niti jedno zakonsko rješenje. Čak nisu uspjeli ni pregledati i u parlamentarnu proceduru vratiti sve zakone koje su povukli, a koje je pripremila prethodna vlada Fadila Novalića.

Set fiskalnih zakona je povučen iako su više puta na mnogobrojnim press konferencijama najavili slanje u parlamentarnu proceduru, povećanje minimalne plaće... Nažalost, možemo konstatirati da od toga još nema ništa i da se nastavlja spinovanje iz šupljeg u prazno i bacanje prašine u oči - rekao je Efendić.

Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Mahirom Mešalićem (DF).

Samo po pravilima igre

- Čast mi je da sam dio te opozicije koja je najdestruktivnija po "Trojku" i HDZ i smatram da ćemo nastaviti tim putem, da se borimo za institucije ove države. Institucije ne smije niko otuđiti. To su institucije svih građana Federacije pa i Bosne i Hercegovine. Prema tome, imaju pravila igre, oni mogu imenovati ljude na pozicije ukoliko je po pravilima igre.

Ukoliko nije po zakonu i Ustavu, mi ćemo pružiti otpor uvijek. To treba biti jasno i Konakoviću i bilo kome na bh. političkoj sceni, da ćemo se mi kao Klub Demokratske fronte uvijek držati zakona i Ustava ove zemlje - poručio je Mešalić.

Govorio je i o Vladi FBiH.

- Ova Vlada FBiH nijedan zakon nije donijela za godinu dana koji je ona napisala. Nisu u stanju napisati zakon kao što je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović priznao da su dva zakona koje je on delegirao, iz prethodnoh mandata. Meni je žao što je to tako jer se ja ne vodim činjenicom "što gore, to bolje". Ja želim da sve profunkcionira radi građana, ali ova vlast je apsolutno nesposobna i to će vrijeme dodatno pokazati. A pokazali su i u ovoj godini dana šta mogu - rekao je Mešalić.

Za Faktor je govorio i zastupnik u Federalnom parlamentu Adnan Aliefendić SDA).

Konaković koristio sve moguće metode destrukcije 

- Da smo najdestruktivnika opozicija ikad, nama je to kompliment kada nam kaže Konaković koji je bio u prošlom mandatu opozicija i koji je koristio sve moguće metode destrukcije u kritikama prema Vladi FBiH kao delegat Doma naroda Parlamenta FBiH. Mi smo pokazali svoju konstruktivnost kroz usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata, Zakona o penzionisanju pripadnika Oružanih snaga BiH, kroz podršku Zakonu o demobilisanim braniocima. Pokazali smo konstruktivnost u dvije sjednice za usvajanje dnevnog reda jer nisu imali potrebnu većinu - rekao je Aliefendić i dodao:

- Ne možemo se složiti da Vlada radi odlično, kako je rekao Konaković. Jučer smo čuli od zamjenika premijera Vojina Mijatovića da dva zakona koja su bila predložena na dnevnom redu, a koje je povukao, da su to zakoni prethodne vlade. I mi u ovih godinu dana nismo dobili nijedan zakon ove aktuelene, nametnute vlade. Svi zakoni su oni koje su preuzeli, naslijedili - rekao je Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.