open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici usvojili dopune zakona koje sprječavaju povećanje plaća funkcionera i budžet BiH za ovu godinu
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na četvrtoj hitnoj sjednici usvojio je većinom glasova Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, javlja Anadolija.
29.03.2023. u 17:31
get url
text

Za Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza glasao je ukupno 21 zastupnik Zastupničkog doma BiH, dok je protiv bilo 16 zastupnika.

Zastupnici Јasmin Emrić (NES), Šerif Špago (SDA), Mira Pekić (PDP) i Mladen Bosić (SDS) potvrdili su tokom izlaganja kako neće podržati usvajanje budžeta na nivou Bosne i Hercegovine po hitnoj proceduri.

Nemogućnost odlučivanja po hitnom postupku

Između ostalog, rečeno je da se o budžetu ne može odlučivati po hitnom postuku zbog nemogućnosti ulaganja amandmana i činjenice da hitni postupci onemogućavaju i mišljenja komisija za finansije i budžet.

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija, obrazloživši pred Zastupničkim domom budžet za ovu godinu, rekao je da je on uravnotežen i da je osnovna pretpostavka za njegovo usvajanje bio Globalni fiskalni okvir, koji je usvojen 6. marta ove godine.

Podsjetio je da je Vijeće ministara za 20-ak dana uspjelo proći sve procedure kako bi se budžet našao u parlamentu.

- Prihodi budžeta iznose više od 1,3 milijarde KM. U strukturi prihoda ključnu poziciju uvijek čine prihodi od indirektnih poreza i oni iznose 1,02 milijarde KM - rekao je Tegeltija.

Kako je kazao, ovaj okvir budžeta omogućiće funkcionisanje institucija kako sa stanovišta primanja tako i sa stanovišta troškova poslovanja.

- Ovaj budžet dovešće do značajnog materijalnog poboljšanja zaposlenih u institucijama BiH - rekao je Tegeltija, dodajući da je najvažnije da se budžet usvoji do kraja prvog kvartala.

Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o povećanju osnovice za obračun plaće sa 535 na 600 KM, kao i povećanje naknada za ishranu, prijevoz, te regres koji će biti 450 KM.

- Budžetom je planirano da se za plaće zaposlenih izdvoji 791 milion KM, što je za 25 posto više u odnosu na prošlu godinu. Povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za devet mjeseci za sobom povlači 63 miliona KM sredstava - rekao je Tegeltija.

Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu je utvrdilo Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici 20. marta, a kasnije je prijedlog upućen u parlamentarnu proceduru na razmatranje po hitnom postupku.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je na hitnoj sjednici usvojio i prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Za prijedloženo zakonsko rješenje glasalo je ukupno 39 zastupnika Zastupničkog doma PS BiH.

Zastupnici su po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Prije rasprave o budžetu, na dnevnom redu je bio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama, čiji je predlagač bilo Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom da se

Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o plaćama u institucijama BiH definira da će se plate imenovanih i izabranih zvaničnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

Odgovornost članova Predsjedništva BiH

Zastupnik Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) prilikom rasprave o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH istakao je da je njegova stranka bila suzdržana prilikom rasprave o hitnom postupku, dodajući da postoje određene nelogičnosti u prijedlogu zakona.

- Prema ovom zakonu ministri i zamjenici ministara imat će istu platu. Zamjenici glavnog revizora će imati veću plaću od glavnog. Mislim da se mora voditi računa da oni moraju biti konzistentni i logični - rekao je Kožul.

Šerif Špago, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je da će ova stranka podržati ovaj nacrt zakona.

- Podržat ćemo ovaj zakon da usvajanjem budžeta ne dođe do rasta plata imenovanih i izabranih zvaničnika. Ne smatramo da ovo rješenje treba dugo trajati, ali bitno je da se ovaj zakon usvoji prije budžeta - kazao je Špago.

Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) istakao je da ovaj nacrt zakona pokazuje odgovornost članova Predsjedništva BiH.

- Ovo je trenutno jedino predloženo rješenje i pokazuje odgovornost, jednoglasno članova Predsjedništva BiH da uz budžet dostave i ovaj zakon koji sprječava rast plaća - rekao je Magazinović.

Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES), izjavio je da ova stranka podržava prijedlog zakona.

- Mi smo propustili veliki broj šansi da ovu oblast uredimo, kako to kažemo sistemski. Toliko je primjera bilo prije. Trebam nam novo rješenje samo za imenovane i izabrane zvaničnike, ali pošto hitno moramo donijeti odluku, mi podržavamo ovaj prijedlog zakona. Ovo je jedino rješenje kako bi onemogućuli povećanje plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima - kazao je Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.