open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici usvojili izmjene Zakona o VSTV-u, na potezu Dom naroda
Izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), kojim se produžava rok za uspostavu odjela za integritet, usvojene su danas u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
30.01.2024. u 16:26
get url
text

VEZANI TEKST - Novi "evropski" zakon o VSTV-u treba hitnu promjenu, a tek je usvojen: "Trojka" je pristala na SNSD-ove podvale

Do izmjena je došlo nakon što je VSTV, tik nakon usvajanja ovog "evropskog" zakona u septembru prošle godine, upozorio da je neprimjenjiv zbog kratkih rokova. Ostalo je da ih usvoji i Dom naroda, čija je sjednica zakazana za sutra.

Izmjenama se za 90 dana, do 23. marta, produžava rok za uspostavu odjela za integritet, koji je već trebao biti oformljen, i ispravljaju "neke tehničke stvari", kako je kazao danas ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, predložio je da ovaj rok bude produžen za 180 umjesto za 90 dana, odnosno do juna, kako je alternativno i tražilo VSTV.

- Nemam ništa protiv 180 dana. Ako se odjel ne oformi za 90 dana opet ću doći ovdje pred vas i tražiti izmjene i dopune Zakona – odgovorio je ministar Bunoza.

Zastupnik SDA Safet Kešo kritizirao je što su trebala četiri mjeseca za nešto na šta je struka upozoravala, te je podsjetio da se žurilo donijeti ovakav zakon.

- Zar treba 120 dana da bi shvatili da je struka ispravno signalizirala da su rokovi bili nerealni – rekao je Kešo.

Zastupnici danas, zbog nedostatka entitetske većine, nisu usvojili izmjene i dopune Zakona o državnoj službi kojim se uvodi kategorija inspektora, uspostavlja registar zaposlenih, ali omogućuje da savjetnici koje imenuju funkcioneri budu i osobe koje su stekle uvjete za penzionisanje.

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, kazao je da mora priznati da u izmjenama i dopunama Zakona ima i dobrih stvari, ali da se na mala vrata pokušavaju provući neke ozbiljne i opasne stvari.

VEZANI TEKST - Kome idu na ruku izmjene zakona: Predloženo da penzionisane osobe mogu biti savjetnici funkcionera, a takvih već ima

- Govori se o savjetnicima, politički imenovanim osobama. U izmjeni Zakona piše koji se članovi zakona ne primjenjuju na savjetnike, a jedan od njih je da se suzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja. Dakle, da politički imenovani savjetnik nema pravo da ispoljava politički stav. Zašto? Da li je namjera da zapošljavate savjetnike koji su na granici retardacije pa nemaju politički stav pa ga zakonom štitite, ili je namjera da kod iduće izmjene kažete da savjetnik koji nije ispoljavao političke stavove može da se preimenuje u državnog službenika ili rukovodećeg državnog službenika, pa da imamo državne službenike zaposlene bez konkursne procedure – pitao je Dunović.

- Savjetnici moraju biti osobe s velikim iskustvom i znanjem, a to su nažalost osobe koje su stekle uvjete za penzionisanje. Takve osobe mogu biti parlamentarci, a ne mogu savjetnici i to treba ispraviti. Ne postoji razlog da se ne ispuni ovo, posebno jer entitetski zakoni to omogućavaju – pravdao je ove izmjene ministar Bunoza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.