open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici usvojili ukidanje akciza na gorivo: "Trojkin" programski partner SNSD jedini bio protiv
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je danas ranije donesenu odluku da usvoji izmjene Zakona o akcizama, koje bi omogućile smanjenje cijene goriva.
31.01.2023. u 18:15
get url
text

Zastupnici su usvojili Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta izmjena Zakona o akcizama što sada propisuje da će akcize na gorivo biti ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Zastupnički dom početkom marta prošle godine, usvojio je zakon da gorivo u Bosni i Hercegovini bude jeftinije do pola KM. Dom naroda je krajem augusta usvojio isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana, tako da je bilo neophodno usuglasiti tekst zakona.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP), koji je bio jedan od predlagača navedenog zakona, je podsjetio da je ovaj zakon predložen u martu 2022. godine.

- Gledajući cijene goriva na današnji dan, kada se trebamo izjasniti o konačnom tekstu zakona o ukidanju akciza, cijene su gotovo slične kao u periodu kad je zakon predložen - kazao je Magazinović i podsjetio novoizabrane zastupnike na "parlamentarni put" zakona.

S obzirom da je nova koalicija na državnom nivou, nakon "historijskog potpisivanja programskog sporazuma" najavljivala neke nove političke vjetrove, relaksiranije odnose, bolji život građana, da njima cilj nisu fotelje itd... iznenađenje ( ili nije) je bilo što su partneri, zastupnici SNSD-a Milorada Dodika jedini bili protiv ukidanja akciza. 

Kritiku im je uputio i zastupnik PDP-a Branislav Borenović. 

- Nakon 10 mjeseci mrcvarenja ponovo smo u Zastupničkom domu izglasali ukidanje akciza na gorivo. I ovaj put SNSD jedini protiv. I opet će u Domu naroda zaustaviti da pojeftini gorivo jer im je novi partner SDP isporučio četvrtog delegata i dao potpunu kontrolu donošenja zakona - poručio je Borenović.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.