open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici usvojili zakon kojim se poboljšava naplata RTV takse
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni zakona o izvršnom postupku FBiH. 
27.07.2022. u 11:02
get url
text

Realizacijom zakona kroz izvršni postupak će se moći naplaćivati RTV taksa, sudovi se neće zatrpavati. Zakon je, čiji su predlagači Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP) razmatran je po skraćenom postupku nakon što su predlagači zatražili pojedinačno prebrojavanje glasova.

Tada se pokazalo da za zakon nisu zastupnici HDZ-a.

- Ustavni sud i odluke Ustavnog suda FBiH nisu švedski sto da konzumiramo što nam se sviđa i odbijamo što nam se ne sviđa. Kada treba raditi velike TV prijenose, tu je BHRT, ispratili su doček pape, uvijek prenose i Večernjakov pečat, međutim kada treba donijeti odluku koja će poboljšati rad BHRT-a, naplatu takse, onda se kolegama iz HDZ-a ne sviđa.

Koristim priliku da pozovem kolege iz HDZ-a da razmisle, opstojnost države se brani i kroz javni servis a ne konzumiranjem onog što nam se sviđa - kazala je predlagač Sanela Prašović Gadžo i dodala:

- Iako imamo priliku poboljšati naplatu RTV takse kroz ovaj zakon, neshvatljivo mi je da to neko odbija. Iznos je 7,5 KM. Ako ne prođe ovaj zakon, odbija se praktično da se kroz izvršni postupak može naplaćivati RTV taksa, da se spriječi zatrpavanje sudova, odnosno, da se smanje sveukupni troškovi. U Federaciji javni servisi se muče i jedva preživljavaju.

Zastupnici su sa 52 glasa podržali Zakon o dopuni zakona o izvršnom postupku FBiH.

Sada zakon ide na potvrđivanje u Dom naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.