open-navfaktor-logo
search
Nije bilo entitetske većine
Zastupnički dom BiH: Prijedlozi dopuna Izbornog zakona neće se razmatrati po hitnoj proceduri
AUTOR: A.Dr.
21.05.2024. u 13:22
get url
text
FOTO: AA
U Sarajevu je u toku sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.   
Oba predložena prijedloga dopune Izbornog zakona BiH nisu dobili potreban broj glasova kako bi se razmatrali u hitnoj proceduri, kako je bilo i zatraženo u usvojenom dnevnom redu sjednice. Bila je opća većina, ali ne i entitetska.
Jedan su predložili zastupnici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputio je zastupnik Šemsudin Mehmedović (Naprijed).
Zastupnici SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta".
Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač zastupnik Mehmedović predviđa da "neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.