open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Zastupnički dom BiH sutra o prijedlogu dopune Krivičnog zakona u vezi s podrivanjem državnog suvereniteta
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.
19.03.2023. u 17:52
get url
text

Predložena dopuna zakona predviđa da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Također, definira da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava, suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi ustav, zakone, odluke i druga akta.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić.

Prijedlog ovog zakona ima za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih naših reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji će biti uspostavljen - naveo je predlagač.

Zastupnicii bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se jačaju kapaciteti ove institucije.

Prijedlogom zakona s oznakom "EI", kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije.

Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se ombudsmanima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu s Pariškim principima.

Zastupnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Pred zastupnicima bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, a koji predviđa da se u navedenom zakonu riječi "zajedničke institucije" zamijene riječima "institucije Bosne i Hercegovine".

S obzirom na to da Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, zastupnici će se o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i nekoliko izvještaja i informacija, te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.