open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Zastupnički dom BiH sutra raspravlja o izmjenama Zakona o VSTV-u
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da, po skraćenom postupku, razmatra principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
02.02.2022. u 21:03
get url
text

Vijeće ministara BiH ranije je, većinom glasova i uz određene korekcije, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se uređuju pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U osnovna pitanja koja su uređena u ovom prijedlogu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje, spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i same članove VSTV-a te njihova provjera, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune u vezi s disciplinskim prekršajima i disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija i tužilaca.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i zahtjev zastupnika Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Predviđeno je i razmatranje zahtjeva zastupnica Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH također po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio zastupnik Damir Arnaut, trebao bi biti razmatran u prvom čitanju.

Pred zastupnicima bi se trebalo naći i nekoliko izvještaja kao i nekoliko zastupničkih inicijativa.

Ovo je prva sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta u 2022. godini, a očekuje se da će joj prisustvovati i zastupnici stranaka iz RS-a, koji u prethodnom periodu nisu učestvovali u radu ovog zakonodavnog tijela.

Podsjećanja radi, dužnosnici iz Republike Srpske u institucijama BiH nisu učestvovali u radu državnih institucija od kraja jula prošle godine, nakon što je tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Narodna skupština Republike Srpske jučer je, između ostalih, usvojila i zaključak prema kojem je "u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice održane 30. jula 2021. godine, da predstavnici RS u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i predsjednika tog entiteta".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.