open-navfaktor-logo
search
Dogovorena sjednica
Zastupnički dom BiH zasjeda tek 20. juna, na dnevnom redu smjena ministra Nešića i Vukoja
AUTOR: M. R. S.
07.06.2024. u 15:37
get url
text
Rukovodstvo Zastupničkog doma PSBiH
Rukovodstvo Zastupničkog doma PSBiH
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 20. juni, kada će se pred zastupnicima naći i inicijativa Kluba zastupnika SDA za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića (DNS).
Inicijativa je podnesena jer je Nešić, gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji, na grub način vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.
- Sve navedeno je učinio na brutalno uvredljiv način stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume - navedeno je u inicijativi, u kojo je istaknuto i da posebnu težinu u ovom slučaju bez presedana nosi to što je ovo Nešić učinio s pozicije ministra, i to sigurnosti. 
Na dnevni red sjednice 20. juna, među 26 tačaka, uvršten je i prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio Klub zastupnika DF-a, a kojim bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine predlagalo imenovanje sudija. 
Zastupnici će razmatrati i dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koje je usvojio Dom naroda, a predložila HDZ-ova Marina Pendeš. Dopune se tiču imenovanja generala, a predložene su nakon što su iz HDZ-a negodovali jer Predsjedništvo BiH nije imenovalo general majora Marka Stojčića već Martina Propadala. 
Na dnevnom redu je i pitanje dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojeg su ranije u proceduru uputili zastupnici SDA. 
Zastupnici trebaju razriješiti i Marina Vukoju s pozicije sekretara Zastupničkog doma, a nakon što je imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje je već položio zakletvu. Na sjednici treba biti imenovan novi sekretar.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.