open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Zastupnički dom danas o Prijedlogu zakona o Vrhovnom sudu BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.
20.11.2023. u 07:57
get url
text

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Između ostalog, definirano je da su odluke Vrhovnog suda konačne i obavezujuće.

Zvizdić je ranije naveo da je uputio u hitnu proceduru lex specialis zakon o Vrhovnom sudu BiH.

- Tako bi bio ispunjen jedan od 14 prioriteta Evropske unije kojim se traži uspostava pravosudnog tijela koje će osigurati dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini - napisao je Zvizdić tada na platformi X.

- Time se postiže veći stepen pravne sigurnosti i vladavine prava - naveo je Zvizdić.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, koje je predložio zastupnik Milorad Kojić, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonima je definirano da danom stupanja na snagu tih zakona prestaju da važe Zakon o Tužilaštvu i Zakon o sudu BiH.

Zastupnici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.