open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
Zastupnički dom FBiH najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu je najoštrije osudio vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu kao suverenu i nezavisnu državu.  
09.03.2022. u 19:06
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Izjavom kojom je, na prijedlog Kolegija Doma, osuđena ova agresija, Predstavnički dom obrazlaže da invaziju Ruske Federacije smatra nelegalnom i neopravdanom te direktnim udarom na međunarodno pravo i demokratsko društvo u cjelosti.

Zastupnički dom podsjeća da su zabrinjavajući prizori ratnih uništavanja i patnji podsjetnik na važnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi gdje se još zacjeljuju rane od ratnih razaranja iz proteklog vijeka.

Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije, osobito u ovim trenucima, moraju biti potpuno zaštićeni od svih ugrožavanja, naveo je također u ovoj izjavi Predstavnički dom te izrazio punu podršku državnim insititucijama BiH kad je riječ o usklađivanju vanjske i sigurnosne politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije u odnosu na vojnu rusku agresiju na Ukrajinu.

Zastupničkii dom je također zadužio Federalnu vladu da pruži pomoć izbjeglicama iz Ukrajine ukoliko se odluče ostati u Federaciji BiH bježeći od rata u njihovoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.