open-navfaktor-logo
search
Uskratili informaciju
Zastupnički dom FBiH obavezao Zavod za javno zdravstvo da kaže kojih sedam voda je imalo bakteriju
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevo je usvojio zaključak kojim se Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH obavezuje da ovom Domu dostavi informacije kojih uzorkovanih sedam voda je u septembru prošle godine imalo opasne bakterije.
16.02.2023. u 15:13
get url
text

Naglašeno je kako je za ovu informaciju javnost bila uskraćena.

Također je donesen zaključak da se pri Parlamentu FBiH formira radna grupa koja će provjeriti ulaganja u poljoprivredu kroz poticaje iz budžeta Federacije BiH.

"Sramota je da nemamo informaciju"

Na sjednici je usvojena i Odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i BiH za finansiranje Projekta "Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi".

- Ovo je vrlo bitna stvar za Federaciju BiH. Ovo je prvi korak ka digitalnoj transformaciji poljoprivrede, mada se to ne navodi, posebno po pitanju registra korisnika. Trenutno postoji registar korisnika poticaja, ali sada će ovim sredstvima biti finansirani registri na nivou kantona.

Izuzetno korisna stvar u kontekstu unapređenja transparentnosti kantonalnih politika iz poljoprivrede. Posebno je bitan je sistem navodnjavanja, gradovi moraju aplicirati prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede - govorio je zastupnik Admir Čavalić (SBiH) i dodao:

- Spominje se pitanje kvaliteta i sigurnosti hrane i vode. Kada smo kod toga, predlažem zaključak da Zastupnički dom dobije tačnu informaciju od Zavoda za javno zdravstvo FBIH kojih sedam voda je u septembru prošle godine imalo bakterije u sebi jer je javnost ostala uskraćena za tu informaciju. Sramota je da nemamo informaciju koih sedam voda je imalo vrlo opasne bakterije pogotovo za djecu - rekao je Čavalić.

Za riječ se javio i Eldar Čomor (SDA).

Nema novca za popis poljoprivrednika 

- Tražimo u jednom od zaključaka da Vlada FBiH prioritetno implementira projekat popisa poljoprivrednika. Pitanje je kako? U jednom od usvojenih amandmana na budžet FBiH novac za taj projekat je skinut. Nema novca - kazao je Čomor.

To je potvrdila i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazavši da projekat vrijedan 2,5 miliona KM trebao implementirati Federalni zavod za statistiku.

- Ta stavka ne postoji. Ostaje nakon izmjena ili dopuna budžeta da se ova aktivnost ponovo aktuelizira - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.