open-navfaktor-logo
search
Humani zakon
Zastupnički dom FBiH usvojio zakon o roditeljima i njegovateljima u FBiH
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zakon o roditeljima i njegovateljima u Federaciji BiH.
27.07.2021. u 12:52
get url
text
Djeca, poteškoće u razvoju
Djeca, poteškoće u razvoju

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, kazao je kako se radi o jednom od najhumanijih zakona koji je donesen. Sada je na Domu naroda FBiH da potvrdi ovaj zakon.

- Djeca sa invaliditetom u razvoju su jedna od najosjetljivijih kategorija, a čiji roditelji zbog cjelodnevne brige nisu u mogućnosti da ostvare pravo na rad. Ovaj problem prepoznali su članovi oba doma Parlamenta Federacije BiH, Vlada FBiH i udruženja koja se staraju o ovoj djeci. U tom smislu bilo je potrebno sistemski urediti ovo pitanje, status roditelja-njegovatelja. Radi se o jednom od najhumanijih zakona, da usvojimo obavezu, zaključak da u narednih šest do osam mjeseci napravimo analizu zakona. U kratkom periodu bit će i zakon o socijalnim uslugama - kazao je Drljača.

Mjesečna naknada od 406 KM 

Status roditelja-njegovatelja priznaje se osobi koja je nezaposlena, prijavljena na birou za zapošljavanje i to do navršene 65. godine života, neovisno o godinama starosti djeteta. Ovaj status mogu ostvariti i osobe iz reda srodnika koje je u skladu sa odredbama Porodičnog zakona nadležno tijelo imenovalo za staratelja djeteta.

- Roditelji-njegovatelji imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o radu, pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno i osiguranje u vrijeme nezaposlenosti - rekao je Drljača.

Zastupnica Kenela Zuko je kazala kako joj je drago da će ovaj zakon ugledati svjetlo dana.

- Vlada FBiH je nekako apolitično postupala prema ovom zakonu, priznate su porodice koje do sada nisu bile i koje su na birou. Pomaže se najtežoj kategoriji, minimalna plaća je zagarantovana, ali nadam se da će Vlada poraditi na tome da se ona poveća. Čestitam Vladi FBiH na čelu sa premijerom, ali i svim organizacijama i udruženjima koji su se uključili u donošenje - kazala je Zuko.

Donošenje zakona pozdravila je i zastupnica Alma Kratina kazavši da se radi o veoma značajnom koraku.

Istog mišljenja je bio i zastupnik Irfan Čengić.

- Želim se zahvaliti premijeru FBiH, ministrici finansija i resornom ministru na ovom zakonu. Upravo tim redom se zahvaljujem. Najvažnije je da roditelji dobijaju status njegovatelja. Ovim zakonom niko neće izgubiti, ali će hiljade porodica dobiti pravo da budu roditelji-njegovatelji - rekao je Čengić.

Zavrnite rukave, znate šta nedostaje 

Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu", predstavila se kao majka dvoje djece, od koje je jedno 19-godišnjak obolio od cerebralne paralize.

- Ovaj zakon nije idelan, ali ne znam ni da li je igdje donesen takav zakon. Živimo u državi koja ne vodi brigu o najosjetljivijim. Hvala Vladi FBiH, parlamentarcima, na ovom zakonu. Ovaj zakon je jedan vid socijalne zaštite, i nemojte ga miješati sa obrazovanjem ove kategorije. Obrazovanje je jako loše. Zato, zavrnite rukave, znate šta nedostaje ovoj populaciji i pokrenite nešto - riječi su kojima se Kavalec obratila zastupnicima.

Tom prilikom je pušten kratki video koji govori životu roditelja-njegovatelja, njihovoj brizi za djecu.

- Mogu li ovi roditelji prepustiti brigu o svojoj djeci i otići da traže posao? Ne mogu! Sistem im to ne odobrava, ali ovaj zakon će hiljade porodica, majki uvažiti. Ući će u sistem koji će ih uvažiti. Zamislite da samo jedan dan gledate nekoga ko vam je navažniji na svijetu, a ne možete mu pomoći. Prvi put se postupilo apolitično, ni Vladu FBiH ni parlamentarce nije interesiralo ko je čiji. To je pobjeda - rekla je Kavalec. 

Adnan Dervišević, osoba sa poteškoćama u razvoju, 100-postotni invalid je govorio pred parlamentarcima kazavši kako nisu zadovoljni predloženim zakonom, a prije svega visinom naknade za roditelje-njegovatelje koja je 406 KM.

Otac me osam godina nosio na rukama u školu 

- Kako je moguće da njegovatelj u Zavodu Pazarić koji radi po osam sati pet dana u sedmici ima plaću od 1.500 KM, a roditeljima-njegovateljima koji se o svojoj djeci brinu 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, planira se dati 406 KM!? Vlada se pravda time da nema dovoljno novca u budžetu - rekao je Dervišević.

On je kazao da ima 29 godina i da se o njemu sve vrijeme brinu njegovi roditelji.

- Moj otac me osam godina nosio na rukama u osnovnu školu kako bih je završio. Od prvih razreda osnovne do četvrtog razreda gimnazije sam bio odličan učenik. Mi jesmo za zakon o roditeljima-njegovateljima, ali nismo za ovakav zakon - rekao je Dervišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.