open-navfaktor-logo
search
e- Mobility
Zastupnički dom odobrio zaduženje radi unaprjeđenja javnog prijevoza u Sarajevu, sjednica završena
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na sjednici zaduženje od 17 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility.
15.03.2023. u 17:22
get url
text

Ako ovo zaduženje odobri i Dom naroda te budu ispunjeni i drugi uvjeti, novac od zajma će Federacija BiH prenijeti na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

VEZANI TEKST - Zastupnici u Parlamentu FBiH "zakuhali" zbog tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Projektom su predviđene nabavka i instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, uključujući izgradnju centra za upravljanje, kao i za nabavku do pet novih tramvaja radi bolje učinkovitosti javnog prijevoza u Sarajevu.

Predviđeni rok otplate kredita je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom.

Na sjednici je prethodno odobrena još jedna odluka vezana za unaprjeđenje javnog prijevoza u Sarajevskom kantonu, a odnosi se na zaduženje od 25 miliona eura također kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

I tu je predviđeno da novac od kredita Federacija BiH prenese na Sarajevski kanton kao krajnjeg korisnika i dužnika, odnosno da rok otplate bude 15 godina s grace periodom od tri godine.

Sjednica Zastupničkog doma je završena, datum naredne bit će poznat naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.