open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnički dom osudio sve napade na povratnike u BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sedmoj hitnoj sjednici usvojio zaključak kojim je osudio sve napade na povratnike u BiH.  
21.09.2023. u 20:05
get url
text

Također, usvojen je i zaključak kojim taj dom formira radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova sa zadatkom da u roku 45 dana predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH.

U raspravi koja je prethodila usvajanju zaključaka, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović rekao je da sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine", nije svrsishodna ni za koga pa ni za one koji su to predložili.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice s tom jednom tačkom dnevnog reda uputili su zastupnici: Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Zlatan Begić, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Vlatko Glavaš, Šerif Špago, Nermin Mandra, Jasmin Emrić, Midhat Čaušević i Elvisa Hodžić.

Radmanović je rekao da takve teme mogu izazvati samo žestoke rasprave i daljnje nasporazume unutar BiH i pozvao predlagače da povuku tu tačku sa dnevnog reda.

Safet Kešo iz Kluba SDA naveo je da ne vidi drugu adresu osim Zastupničkog doma PSBiH koja bi tematizirala probleme povratnika u RS jer je riječ o 120 napada, što predstavlja trend koji izaziva nesigurnost kod povratnika.

Saša Magazinović iz Kluba SDP-a istakao je da nije moguće ne spomenuti napad na župnika Žarka Vujicu u Kaknju ili napad na dvije starice u Lukavcu u FBiH, zbog čega bi zaključcima trebalo osuditi napade na povratnike u oba entiteta.

U nastavku rasprave vođena je polemika o učestalosti i broju napada na određenu povratničku populaciju po etničkoj pripadnosti, o uzrocima tih napada i načinima da budu spriječeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.