open-navfaktor-logo
search
Kasno sinoć
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedlog da se Novi Travnik proglasi gradom
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 08:47
get url
text
Novi Travnik
Novi Travnik
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Boosne i Hercegovine sinoć je usvojio prijedlog zakona o Gradu Novi Travnik.
Federalni zastupnici su tokom rasprave o predloženom zakonu da se Novi Travnik proglasi gradom na jučerašnjoj sjednici uočili greške, između ostalog, u Prijedlogu zakona stajalo je da je Novi Travnik u Hercegovačko-neretvanskom kantonu!?
Zastupnik Sanel Kajan (DF) je kazao kako je Srednjobosanski kanton jedini u kojem nijedna općina nema status grada.
-  Iskreno, nije uredu da Novi Travnik prije samog Travnika kao sjedišta kantona, bude proglašen gradom. Jasno mi je da ovo gura HDZ kao što su pogurali da svi gradovi u Hercegovini dobiju status grada - kazao je, između ostalog, Kajan.
Usvojen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.
Zastupnici su usvojili i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, te prihvatili i u javnu raspravu uputili nacrt zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku, te nacrt zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH.
Također, prihvaćeni su i upućeni u javnu raspravu nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH.
Zastupnici su prihvatili nacrt programa rada Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024. kao osnovu za izradu prijedloga, kao i nacrt kodeksa ponašanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
K znanju je primljen Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023, te Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31. decembra 2022.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.