open-navfaktor-logo
search
PFBiH
Zastupnički dom: U roku od sedam dana istražiti stanje u Zavodu Pazarić
Zaključak predložio predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Čudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću
20.11.2019. u 12:34
get url
text

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao  i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna djeca vežu za radijatore ili da im se daju lijekovi nedozvoljeni za njihv uzrast.

- Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 sati. Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina - kazala je Ćudić.

Većinu glasova nije dobio njen zaključak kojim je zahtijevala da odmah prestane ta praksa, koju je nazvala zlostavljanjem, modernim ropstvom, a za koju je okrivila prethodnu upravu u Zavodu čiji su neki članovi i sada na pozicijama.  

Zbog tako "teških kvalifikacija", predsjedavajući Zaimović je predložio usvojeni zaključak koji je, između ostalih, podržala šefica Kluba DF-GS Alma Kratina, navodeći da je zastupnica Ćudić u jednom momentu rekla da su svi zastupnici "saučesnici" teške situacije u Zavodu Pazarić.  

- Ne želim ni jednog momenta da se dovedem u tu poziciju da sam saučesnik u ovakvim stvarima. Ne radi se o tome da ne vjerujem riječima kolegice Ćudić. Na prošloj sjednici, nakon dramatičnog nastupa direktora Zavoda, usvojili smo zaključak da se pod hitno istraži situacija cijela i svi navodi koji su se pojavili u javnom prostoru. Znači, derogiramo ono što smo već usvojili - kazala je Kratina.

Osvrnula se na činjenicu da treba biti svjestan da su štićenici Zavoda mentalno invalidna djeca.

- Tu imate situaciju samoagresije i samoozljeđivanja i djeca se moraju zbrinuti na pravi način koji je medicinski opravdan. Naravno da izgleda strašno, ali smo već rekli da to treba istražiti. Veoma je teško govoriti o ovom pitanjima, a da ne budete pogrešno shvaćeni - rekla je Kratina.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.