open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom usvojio prijedlog budžeta za 2023. godinu
Zastupnički dom Federalnog parlamenta BiH, nakon dvodnevne sjednice, usvojio je večeras prijedlog budžeta za 2023. godinu. 
26.01.2023. u 20:54
get url
text

Za prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Niko nije glasao protiv.  Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta. Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Zastupnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usaglašavanja teksta jer mora biti jednoobrazan da bi stupio na snagu. 

VEZANI TEKST - Zastupnički dom usvojio sve amandmane Osmorke i HDZ- a na budžet FBiH

Usvojenih 50 amandmana danas u Zastupničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu, većinom glasova je podržan i prateći akt, prijedlog zakona o izvršenju tog budžeta. Nakon toga je ova prva sjednica u novom mandatu Doma okončana poslije dva dana rada.

Po glasanju o budžetu, podržana je i nekolicina zaključaka od kojih se jedan odnosi na reaktiviranje fonda za studentske zajmove u FBiH, a drugim zaključkom je Vlada FBiH zadužena da donese odluku o isplati akontativnog povećanja penzija od 11,1 posto počev od 1. januara 2023. te da polovinom aprila bude izvršeno usklađivanju penzija na osnovu odgovarajućeg zakonskog akta o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Zastupnici su danas raspravljali o prijedlogu budžeta FBiH za 2023, koja je bila prva na dnevnom redu, a sa glasanjem su počeli nakon što se Vlada FBiH izjasnila o uloženim amandmanima, tačnije, nakon što ih je odbila.

Na sjednici se obratio premijer Fadil Novalić, koji je govorio o budžetu i razlozima neprihvatanja amandmana zastupnika. Istaknuo je da neki amandmani nisu zakonski i u praksi provodivi.

Budžet Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta. 

S obzirom na to da je riječ o rekordnom budžetu, očekuju se i određena povećanja. Najveće povećanje odnosi se na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.