open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Zastupnički odbio prijedlog Doma naroda FBiH: Vlast Mostara će morati sama donositi svoj budžet
Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije prihvatio Prijedlog zakona o budžetima u FBiH koje im je proslijedio Dom naroda na usaglašavanje.
02.02.2021. u 14:47
get url
text

Većina zastupnika se izjasnila da bi usaglašavanjem ovog teksta zakona aminovali dosadašnju praksu da budžet Grada Mostara donose jedan ili dva čovjeka, a koji iznosi oko 60 miliona KM. Naglašavaju da to ne treba dozvoliti i da mora omogućiti Gradskom vijeću Grada Mostara da izglasa budžet.

Nećemo igrati kako Dom naroda svira 

- Ranije usvojenim amadmanom zastupnice Lane Prlić onemogućen je scenarij kada je riječ o Gradu Mostaru da se budžet stavi na raspolaganje jednom ili dvojici ljudi. Valjda bi Dom naroda trebao ići za Zastupničkim domom, a ne obratno. Dovodimo se u situaciju da igramo kako Dom naroda svira. Pozivam zastupnike da pošaljemo poruku Domu naroda da se ovako ne mogu igrati s nama - rekao je zastupnik Damir Mašić (SDP).

Mladen Bošković (HDZ) je podsjetio kako Gradsko vijeće Grada Mostara treba da se konstituira 5. februara.

- Hoćemo li biti pravno sigurniji ako izglasamo ovaj prijedlog, ja kažem da ćemo biti manje pravno nesigurni ako ne izglasamo. Nikad ovaj budžet nije donio jedan čovjek i treba završiti s tom pričom. Igra između domova, domovi su ravnopravni. To što neko želi biti ravnopravniji, bit će ako to bude Ustav dopuštao. Ništa se spektakularno neće desiti ako mi ovo danas izglasamo već u korist građana Mostara i traži ću da znamo ko je glasao za izmjene - rekao je Bošković.

Irfan Čengić (SD) je replicirao Boškoviću.

- Svih prethodnih godina Grad Mostar nije imao izabrano Gradsko vijeće i građani Grada Mostara nisu izabrali svoje predstavnike koji po Ustavu FBiH mogu donijeti budžet. U 2021 imamo izabrane predstavnike građana Grada Mostara koji mogu i trebaju donijeti budžet. Drugo, jeste zakon bio neustavan i svih prethodnih godina, a nismo podnosili apelaciju jer spin majstori bi ubjeđivali građane da radimo na njihovu štetu i da neće imati plaća. E sada imamo hrabrosti da podnesemo apelaciju, ako se izglasa zakon - poručio je Čengić.

Nema potrebe da jedni druge prepadamo 

Govorio je i zastupnik Ismet Osmanović (SDA)

- Ovo jeste jedno od važnih i teških pitanja koje smo rješavali u Parlamentu i situacija je ove godine drugačija u odnosu na prethodne. Mašić je zvučao oštro i prijeteći. Nema potrebe za tim, svako ima pravo da glasa po svojoj savjesti. Ja u startu sam se opredijelio da ovo neću podržati. Ovaj posao morao iznijeti Gradsko vijeće Grada Mostara. Izabrano je i moramo dati priliku Gradskom vijeću da uradi svoj dio posla kod donošenja budžeta. Nema potrebe da jedni druge prepadamo - rekao je Osmanović.

Tokom glasanja Prijedlog zakona o budžetima u FBiH koji im je proslijedio Dom naroda na usaglašavanje nije dobio potrebnu podršku u Zastupničkom domu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.