open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnik Milavica traži da se kladionice udalje od škola i vjerskih objekata 1.000 metara
Dosadašnja zaštita od štetnih utjecaja kao što je minimalna zakonska udaljenost od 100 metara od škola i vjerskih objekata ne predstavlja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala
24.07.2019. u 11:18
get url
text

Sead Milavica, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, uputio je inicijativu da se kladionice udalje 1.000 metara od vjerskih objekata i osnovnih i srednjih škola, umjesto dosadašnjih 100 metara.

- Pokrećem inicijativu da Vlada KS donese pravni okvir kojim bi se odredili uvjeti koje moraju ispunjavati uplatna mjesta kladionica na području Kantona Sarajevo, i to na način da se dosadašnji kriterij o udaljenosti najmanje 100 metara od vjerskih objekata i osnovnih i srednjih škola poveća na 1.000 metara - kazao je Milavica. 

U obrazloženju je naveo da inicijativu pokreće zbog učestalih incidenata, kaznenih djela, pljački, izazivanja opće društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira te prekršaja unutar ili u neposrednoj blizini uplatnih mjesta kladionica, te sve češće ovisnosti o klađenju koja proizvodi sve veći broj društveno devijantnih i socijalno ugroženih osoba, što za posljedicu ima niz problema za širu društvenu zajednicu.

- Posebno izloženi ovim štetnim utjecajima su maloljetnici koji iz mladalačke želje za brzom zaradom počinju sa klađenjem a zatim to polako prerasta u ovisnost koje se jako teško riješiti. Kladionice koriste blizinu školama kako bi na velikom odmoru privukli mlade ljude, tako roditelji svako jutro iz svojih obično skromnih kućnih budžeta svojoj djeci daju novac za jelo, međutim, mladi vođeni duhom vremena izigravaju povjerenje roditelja i novac koji dobiju troše ispunjavajući tikete u sportskim kladionicama. Dosadašnja zaštita od štetnih utjecaja kao što je minimalna zakonska udaljenost od 100 metara od škola i vjerskih objekata ne predstavlja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala te su potrebne ovakve vrste mjera kako bi se ovom problemu stalo u kraj. Smatram da ova incijativa ima svrhu i opravdanost i molim da se zastupnici u Skupštini KS izjasne o ovoj inicijativi - kazao je Milavica.

Zastupnici su podržali ovu inicijativu te ona dalje ide u proceduru prema Vladi KS. Samo jedan zastupnik, Samir Suljević iz SDP-a, je bio suzdržan, svi ostali su glasali "za".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.