open-navfaktor-logo
search
Priprema li se poskupljenje
Zastupnik Muamer Bandić: Umjesto da dobiju novu vladu, građani Sarajeva će dobiti "deblje" račune za vodu
Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, poručuje da "umjesto da dobiju novu vladu, građani Sarajeva će dobiti deblje račune za vodu i odvodnju otpadnih voda!".
15.02.2023. u 15:16
get url
text

- Kao čovjek i kao zastupnik u Skupštini KS protiv sam prijedloga povećanja cijena vode i odvodnje otpadnih voda za naše građane. U trenutnoj ekonomskoj situaciji Vlada KS mora iznaći modalitete upravljanja javnim resursima kako bi rasteretila i olakšala život građanima Sarajeva, a ne ih dodatno opterećivala.

Prema važećem cjenovniku postoje tri kategorije potrošača: kat. I potrošnja do 5 m3 (trenutna cijena 0,70KM), kat. II potrošnja 5 m3 - 30 m3 (trenutna cijena 0,84KM) i kat. III sa potrošnjom više od 30 m3 (trenutna cijena 1,17KM). Ono što ViK predlaže je da se cijena vode za sve kategorije izjednači na 1,08KM. Time bi se cijena vode za treću kategoriju najvećih potrošača vode smanjila za 8 posto u odnosu na postojeću, a za prve dvije kategorije, kojih ima najviše, značajno povećala. Nadam se i zahtijevam od Vlade KS da ne prihvati ovakav prijedlog.

Kakva je budalaština u pripremi, najbolje se vidi iz činjenice da male potrošače iz kat. I, koji su u principu socijalna kategorija stanovništva, prema ovom prijedlogu čeka i najveće poskupljenje vode od 54 posto i odvođenja otpadnih voda od čak 130 posto. Potrošače iz kat. II čeka povećanje cijena vode od 29 posto i cijena odvođenja otpadnih voda za 94 posto.

Ali to nije sve!

Tek pravi amaterizam, u svaljivanju lošeg upravljanja javnim resursima na leđa građana, vidimo kada novu predloženu cijenu vode uporedimo sa predloženom cijenom po kojoj će ViK istu tu vodu prodavati Istočnom Sarajevu. Za Istočno Sarajevo nova cijena vode će biti 0,72KM, što znači da će građani Sarajeva istu vodu plaćati po 33 posto većoj cijeni. Šta reći nego bravo, majstori! Kakav je ovo diskriminatorski odnos prema građanima Kantona Sarajevo? Ovakvim politikama građane Kantona Sarajevo činite građanima drugog reda u svome gradu i svojoj državi. Nadam se da ovaj nerazuman i sulud prijedlog neće podržati Vlada KS i da postoji dovoljno razumijevanja prema građanima koji traže i očekuju bolju i pravedniju politiku.

Ovakav način upravljanja javnim resursima NIKADA neće imati moju podršku, niti ljudsku, niti političku, koja god "opcija" stoji iza ovakvog nehumanog prijedloga. Građani niti trebaju, niti mogu više plaćati račune zbog nesposobnosti vlasti da sredi stanje u javnim preduzećima. Pogotovo ne smijemo dozvoliti da se greške onih koji imaju tovare na leđa onih koji nemaju i kojima treba naša pomoć i solidarnost - ističe Bandić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.