open-navfaktor-logo
search
Osmorka je na osam
Zastupnik PDA u Posavini okrenuo leđa SDP-u: SDA trenutno računa na 12 delegata u Klubu Bošnjaka
Zastupnik PDA u Posavskom kantonu Mujo Puzić podržao je listu SDA za bošnjačkog delegata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.
16.11.2022. u 19:50
get url
text

Ta lista sada ima četiri bošnjačka potpisa, dok SDP-ova lista ima dva imena. Ukoliko se tako bude i glasalo, to će značiti da u Posavskom kantonu neće biti žrijeba prilikom izbora bošnjačkog delegata, te da će jedan bošnjački delegat pripasti SDA-u, piše Istraga.ba.

Kako se navodi, SDA u Posavskom kantonu ima tri bošnjačka zastupnika. SDP ima jednog, PDA jednog, i Neovisni jednog bošnjačkog zastupnika. Kako je PDA-ov zastupnik u srijedu podržao listu SDA, skoro pa izvjesno je da će bošnjački delegat pripasti SDA-u, koja u zbiru sa PDA ima četiri Bošnjaka. Čak i ako PDA ode sa SDP-om i Trojkom, došlo bi do žrijeba jer bi bile dvije liste sa podrškom 3:3. No, opcija sa žrijebanjem u Posavini je sada manje izvjesna.

Stoga, prema trenutnom stanju i odnosu snaga u kantonalnim skupštinama, SDA ima sigurnih 12 delegata, a stranke Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) pojačane strankom Fuada Kasumovića imaju šest sigurnih mjesta. Čak i ako im se dodaju jedan sigruni delegat Stranke za BiH i jedan sigurni NES-a iz Unsko-sanskog kantona, stranke Osmorke imaju osam bošnjačkih delegata.

Za sada je nepoznata raspodjela tri bošnjačka delegata.

Ukoliko SDA dođe do broja 13, a trenutno su na 12 delegata, onda formiranje vlasti na nivou Federacije BiH neće biti moguće bez te stranke, jer niko drugi, osim SDA, neće moći predložiti (pot)predsjednika FBiH, piše Istraga.ba

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.