open-navfaktor-logo
search
Istraga u Brčkom
Zastupnik pritvoren zbog sumnje da je građane bez njihovog znanja prijavio za glasanje van BiH
Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor zastupniku u Skupštini Distrikta Peji Mendešu, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.
09.10.2020. u 13:16
get url
text

Jednomjesečni pritvor Mendešu, protiv kojeg je otvorena istraga za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave, određen je zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, potvrđeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Jasmina Ravkića, uz obećanje da će mu svojim utjecajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više osoba pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inostranstva - navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

- Policija je Mendeša uhapsila 7. oktobra i sutradan dovela u prostorije Tužilaštva Distrikta, nakon čega ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i saučesnike, Osnovni sud Distrikta odredio mu je jednomjesečni pritvor. Istovremeno, pritvor je određen i prema Jasminu Ravkiću, pri čemu se obojica mogu žaliti na ovu sudsku odluku, koja pak ne odlaže izvršenje pritvora - naveli su iz Tužilaštva Distrikta.

Po njihovom pritvaranju, Tužilaštvo u saradnji s policijom neodložno nastavlja provođenje istrage za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pripremanje krivičnog djela i krivotvorenje isprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.