open-navfaktor-logo
search
Traže odgovore
Zastupnik Ramo Isak: Zašto je zloupotrebom Hrvata i na štetu Bošnjaka formirana nova Vlada ZDK?
I nakon sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je usvojen rebalansa Budžeta ZDK-a za 2022. godinu dosta je nerješenih pitanja na koja pojedini zastupnici traže odgovore.
29.12.2022. u 18:13
get url
text

Tako je Ramo Isak uputio dva veoma zanimljiva zastupnička pitanja.

Naime, Isak je prvo od Stručne službe Skupštine ZDK tražio odgovor o tome kako je uopće bilo moguće da se na prethodnoj sjednici Skupštine ZDK na glasanje stavi odluka o formiranju nove kantonalne Vlade, jer Zakon o Vladi ZDK striktno propisuje da tu vladu sačinjava sedam ministara po nacionalnosti Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

No, u ovoj novoformiranoj Vladi premijerke Amre Mehmedić na pozicijama ministara se nalaze čak tri Hrvata, dva Srbina i šest Bošnjaka, čime je grubo prekršen već pomenuti Zakon o Vladi ZDK, a istovremeno je na štetu Bošnjaka, ali i očitom zloupotrebom Hrvata, nova skupštinska većina svojim glasanjem donijela jednu potpuno nezakonitu i neustavnu odluku.

Drugo zastupničko pitanje Rame Isaka se odnosilo na jučer održane proteste radnika ispred zgrade Zeničko-dobojskog kantona, na kojima su oni tražili usvajanje odluke o isplati jednokratne pomoći, koja je kasnije jednoglasno i usvojena na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK.

Naime, Isak je sve prisutne upitao kako ih nije stid što su dozvolili da do ovih protesta uopšte i dođe, obzirom da je prethodna Vlada ZDK-a ostavila sasvim dovoljno novca na računu za isplatu tih sredstava, a i Federalna Vlada se također pozitivno izjasnila po tom pitanju, kazavši da ta transakcija ni u kom slučaju neće ugroziti Budžet ZDK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.