open-navfaktor-logo
search
Odgođeno potpisivanje
Zastupnik SBiH u TK Asmir Hasić: Blok s SD-om je već dogovoren, mi se toga držimo
Asmir Hasić dobio je najviše glasova na listi Stranke za BiH (SBiH) i tako izborio mandat u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK). Kao takav, danas je trebao biti jedan od potpisnika sporazuma između SBiH i Socijaldemokrata (SD), ali je to potpisivanje odgođeno.
28.10.2022. u 15:34
get url
text

Spomenuti sporazum ozvaničio bi formiranje bloka od četiri zastupnika u Skupštini TK jer su i SD i SBiH na Općim izborima izborili po dva mandata.

- Potpisivanje sporazuma odgođeno je iz čisto tehničkih razloga. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je naredila ponovno brojanje na nekoliko izbornih mjesta u Živinicama, pa smo odlučili da sačekamo da se to okonča, s obzirom na to da smo moj stranački kolega Emir Salihović i ja iz Živinica i tu smo dobili najviše glasova. Nakon što te formalnosti budu završene, sporazum će biti potpisan - kaže Asmir Hasić za Faktor.

On ističe da ne očekuje nikakve značajne promjene nakon provjere biračkih mjesta u Živinicama, ali dodaje da nije zgoreg sačekati jer je planirano da, pored predsjednika, sporazum potpišu i zastupnici dvije stranke.

- Blok dva plus dva zastupnika SD-a i SBiH je već dogovoren, mi se toga držimo i tako će biti u razgovorima s bilo kojom stranom. Dakle, blok funkcionira i bez potpisanog papira. Stranka za BiH daljnje upute, kada je u pitanju koaliranje u TK, čeka od Centrale i predsjednika Semira Efendića - zaključio je Hasić.

Izborni rezultat u TK je takav da će Stranka demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, SDBiH, SBiH i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog. Minimum potreban za skupštinsku većinu je 18 zastupnika.

Iz Kantonalnog odbora SDA za Faktor je ranije potvrđeno da je ova stranka uspjela okupiti većinu od 19, koju će, pored zastupnika ove stranke, činiti i zastupnici DF-a i SBiH.

Da li to znači da će se i SD priključiti većini kada se formalizira sporazuma sa SBiH, ostaje da se vidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.