open-navfaktor-logo
search
Kolegij stranke
Zastupnik SDA u NSRS neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delagata
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zaključio je da čvrsto stoji iza stava da zastupnik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini eniteta Republika Srpska, neće poduzeti nijedan korak u tom pravcu, niti će svojim glasanjem omogućiti Savezu nezavisnih socijasldemokrata (SNSD) izbor četvrtog delagata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
22.11.2022. u 18:19
get url
text

- Pozivamo i zastupnike drugih političkih partija, posebno Socijaldemokratske partije (SDP), koji ima dva zastupnika u Klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata. Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa, već kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine - navode iz SDA.

Kolegij SDA pozvao je visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima interveniše i spriječi dodatno urušavanje pozicije Vijeća naroda u entitetu RS.

- Od OHR-a tražimo da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS - zaključeno je u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.