open-navfaktor-logo
search
Debate nisu dovoljne
Zastupnik u Parlamentu Sjeverne Makedonije: EU mora izreći sankcije onima koji potkopavaju BiH
U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije na sjednici Nacionalnog vijeća za eurointegracije raspravljalo se o Izvještaju Evropske komisije o napretku Sjeverne Makedonije za 2021., ali i o aktuelnim dešavanjima.
04.12.2021. u 12:32
get url
text

Narodni zastupnik bošnjačkog naroda u Parlamentu Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović privukao je veliku pažnju svojim obraćanjem pred predstavnicima Delegacije EU-a u Skoplju i ambasadorima članica EU-a, te predstavnicima Vlade Sjeverne Makedonije i narodnim zastupnicima.

Govoreći o "široj slici" gdje ni jedna država ne može da funkcioniše izolovano i da se region ostavlja pod utjecaj drugih, kojima nije centar u Briselu i koji mogu da imaju destruktivne posljedice, Ramčilović se osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini i tražio od EU-a da djeluje odlučnije.

- Nije dovoljno samo da se debatuje o stanju u Bosni i Hercegovini i da se izrazi zabrinutost, kako se to desilo i prije deset dana na sesiji u Strazburu. Dok jedni upozoravaju na planove Milorada Dodika koji imaju ozbiljne destruktivne intencije da naprave krizu koja može prerasti u konflikt, drugi evropski lideri poput Viktora Orbana susreću se sa Dodikom u znaku podrške njegovih nacionalističkih i secesionističkih namjera - naveo je on.

Osudio je i dio izjave izvjestioca Evroskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju, bugarskog političara Ilhana Kučuka u kojem on nabraja krize između balkanskih država, te pri tom nabraja krizu "između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

- Ova njegova rečenica je strašna jer sa njom negira teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da nabrajate suverene države i u njima da svrstate i Republiku Srpsku. Za rješavanje jednog unutrašnjeg pitanja jedne države ne pomaže se na ovaj način. EU mora preuzeti sve, diplomatski, ali i izreći sankcije prema ljudima i institucijama koje potkopavaju integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ne samo kao Bošnjak, već kao zastupnik države koja ima odlične bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom i koja je podržava i poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet ne mogu ovo da prešutim i najoštrije osuđujem - istakao je Ramčilović.

U kontekstu ostvarivanja strateških ciljeva i napretka regiona zaključio je:

- Radi se o cijelom regionu, u kojem Sjeverna Makedonija ima ključni značaj. I zato je potreban početak pregovora Makedonije sa EU-om, mi smo to zaslužili, a time ćete poslati jasnu poruku o budućnosti regiona i građanima vratiti vjeru u bolju budućnost, а politike koje se baziraju na nacionalizam i podjele bit će poražene - ocijenio je i dodao:

- S obzirom na kratke rokove do održavanja sjednice Vijeća Evrope i još neformiranom bugarskom vladom teško je očekivati da će Sjeverna Makedonija početi pristupne pregovore, iako postoji ta mogućnost jer ima i određena doza optimizma u međunarodnoj zajednici.

Inače, u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije na ovoj sjednici se prije svega govorilo o predstojećoj sjednici Vijeća ministara EU-a na kojoj između ostalog Sjeverna Makedonija očekuje da dobije datum za prvu međuvladinu konferenciju za početak pristupnih pregovora.

Kao neko ko je bio uključen u razgovore o rješavanju spora sa Grčkom, Ramčilović je još rekao:

- Razgovarao sam sa mnogim, tada nosiocima funkcija uključenim u kreiranje politika EU-a i NATO-a, u smjeru ostvarivanja naših strateških ciljeva i rješavanju spora sa Grčkom kao jedinoj prepreci, potenciram jedinoj prepreci. Dodali smo pridjev našem imenu Makedonija u cilju stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta i budućnosti vezanim za članstvo u EU I NATO. Postali smo članica NATO-a, ali još nismo počeli pregovore sa EU-om. Otvoreno pitam: Šta je Republika Sjeverna Makedonija pogriješila? Šta se promjenilo da u jednom istom periodu nemamo veto za NATO, a imamo veto za EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.