open-navfaktor-logo
search
Objavio na Facebooku
Zastupnik u Skupštini KS Redžo Lemezan napustio Našu stranku
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan napustio je Našu stranku. On je na Facebooku obrazložio svoju odluku, ističući da je Naša stranka bila njegov izbor devet godina. 
05.07.2023. u 16:24
get url
text

- Nakon ogromnih napada na mene koji su bili i uoči i za dane Bajrama, od članova Naše stranke, iako sam molio da diskusija prestane poštujući vjerski praznik, one nisu stale, a sve zbog moje slobode govora odnosno podrške gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

VEZANI TEKST - Redžo Lemezan umjesto Nihada Uka u skupštinskim klupama u KS

Šuteći na takve stvari rukovodstvo stranke mi je jasno poslalo poruku da sloboda govora, mišljenja, kao temeljna ljudska prava nisu dobrodošli u Našoj stranci.

Da, demokratija u Našoj stranci je samo na papiru. Najbolji pokazatelj toga jeste jedan kandidat za predsjednika na nedavnom održanom kongresu i samo jedan diskutant, kazao je Lemezan. 

Dodao je da je ostao doslijedan temeljima ove partije, ali da Naša stranka nije. Zarad komadića vlasti principi su izdati, istakao je, nonstop se gutaju "žabe", glasa se za osobe sa američke crne liste, a crvene linije odavno nema.

- U Našoj stranci i dalje ima sjajnih ljudi s kojima ću rado uvijek sarađivati i kojima se ovim putem zahvaljujem na ogromnoj podršci svih ovih godina. Ali, ne želim biti u stranci u kojoj mi neko bez argumentacije govori kako trebam glasati uoči glasanja! Ne želim biti u stranci gdje ne mogu imati svoj stav i iznijeti ga!

Ne mogu i ne želim biti u stranci u kojoj je pet profesionalnih zastupnika u Kantonu Sarajevo sa jako velikim platama, a da su se dobrovoljno odrekli kancelarije u Skupštini KS (jedini od svih parlamentarnih stranaka) u kojoj bi trebali provoditi radno vrijeme, primati građane, kordinisati aktivnosti i zaraditi platu. Ta odluka je donešena prije mog pristupanja SKS.

Ne prihvatam da sam "glasačka mašinerija", ruka koja se pokreće "na daljinski". Građani me nisu birali za to da neko drugi donosi odluke, a da ja samo glasam. Moj najveći grijeh u Našoj stranci je isti kao i grijeh Albina Zuhrića, Denisa Gratza, Damira Marjanovića, Neire Dizdarević, Damira Arnauta, Elvisa Vrete i mnogih drugih čestitih članova koji su napustili Našu stranku u posljednje vrijeme.

Naš zajednički grijeh jeste neposlušnost i nedivljenje jednoj osobi iz Naše stranke, vladaru iz sjene, ali kad je god neki veći politički problem u javnosti je nema i nikada ne snosi odgovornost, ali o svemu odlučuje.

HDZ je za Našu stranku danas "nositelj evropskih vrijednosti", baš kao što je za njihove federalne zastupnike Zagreb "jedini progresivni grad u regiji". To valjda objašnjava stajanje na stranu HDZ- u Mostaru. Gašenjem organizacija u Mostaru kao i u još nekim gradovima, nepostojanje Naše stranke u manjem entitetu, potpuna politička isključenost za sve važne teme Bosne i Hercegovine govori da je za rukovodstvo Naše stranke država od Baščaršije do Marin dvora.

Obzirom da je Naša stranka izdala temeljne principe, postulate zbog kojih sam joj vjerno služio, donosio glasove, obzirom da se ne dopušta drugačije mišljenje, da se nameće jednoumlje napuštam tu i takvu Našu stranku. Kao mladom čovjeku nije mi lahko. No, nisu mi ostavili izbor.
O narednim političkim potezima blagovremenu ću obavjestiti javnost- poručio je Lemezan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.