open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Zatražena hitna sjednica Doma naroda BiH kako bi se pomoglo građanima i privredi
Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Mladen Bosić je danas predao zahtjev predsjedavajućem kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću za zakazivanje hitne sjednice Doma sa dvije tačke dnevnog reda.
20.09.2022. u 11:46
get url
text

Tačke se odnose na finalnu proceduru usvajanja zakona o pomoći građanima i privredi u vrijeme krize promjenom stope PDV-a i ukidanjem akciza na gorivo. Zakoni se od marta mjeseca nalaze u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zahtjev za hitnu sjednicu su u skladu sa Poslovnikom Doma potpisala peterica delegata i to: Mladen Bosić, Munib Jusufović, Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Asim Sarajlić. Prema poslovniku Predsjedavajući Doma je dužam da zakaže hitnu sjednicu u roku od tri dana, saopćio je SDS.

Bosić je naglasio da je do sada SNSD raznim opstrukcijama onemogućavao donošenje ovih zakona, ali zbog pritiska javnosti nije smio ni da ih otvoreno odbaci. On smatra da je dužnost ovog saziva Parlamenta da završi do kraja procedure ova dva zakona, jer u suprotnom oni neće moći biti usvojeni do formiranja nova oba doma Parlamenta, što se najranije može očekivati početkom sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.