open-navfaktor-logo
search
Disciplinska komisija VSTV-a
Zatražena kazna za tužiteljicu zbog nemara u slučaju uznemiravanja žene koja je kasnije ubijena
AUTOR: Detektor
05.04.2024. u 12:57
get url
text
FOTO: Birn / Tužilaštvo KS
FOTO: Birn / Tužilaštvo KS
Ured disciplinskog tužioca zatražio je sankcionisanje sarajevske kantonalne tužiteljice Aide Topalović zbog nemarnog postupanja u slučaju uznemiravanja i prijetnji ženi, koja je kasnije ubijena, dok je punomoćnik zatražio odbacivanje tužbe tvrdeći da je sporna odluka donesena zbog nedostatka dokaza.
Tatjana Stefanović Regoda, koja je angažovana kao disciplinski tužilac u ovom postupku, zatražila je da tužena bude proglašena odgovornom i sankcionisana, kao i da joj bude izrečena mjera edukacije o slučajevima nasilja.
- Tužena svjesno nije preduzela nijednu službenu radnju, a pogotovo nije saslušala oštećenu - navela je Stefanović Regoda u završnoj riječi.
Disciplinska tužba tereti Topalović za nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti prilikom postupanja po izvještajima Policijske uprave Vogošća protiv H. E. zbog ugrožavanja sigurnosti K. J. iz oktobra 2020.
Kako se navodi, Topalović je donijela odluku o nesprovođenju istrage, a ni kasnije nije provjeravala dodatne policijske informacije u vezi s praćenjem, uznemiravanjem i prijetnjama. H. E. je kasnije pucao u K. J, svoju radnu koleginicu, koja je podlegla 14. decembra 2020.
- Tužena je ishitreno i preuranjeno donijela odluku o nesprovođenju istrage. Da li se radilo o ugrožavanju sigurnosti, novčanom dugu, kao što je on tvrdio, o ljubavnoj vezi, nećemo saznati. Imali smo samo poziv u pomoć K. J. - kazala je Stefanović Regoda.
Ona je naglasila da žrtva očekuje prekid nasilja i pomoć institucija, a da njihov neadekvatan odgovor šalje poruku i žrtvi i nasilniku. Angažovana tužiteljica je odbacila, kao paušalne, navode iz odgovora na tužbu.
- Tužioci trebaju biti posvećeni i na prvo mjesto stavljati čovjeka i njegov život, a ne normu - naglasila je Stefanović Regoda, dodajući da se zaposleni u pravosuđu moraju usavršavati u postupanju u slučajevima nasilja prema ženama.
Punomoćnik Siniša Derganc kazao je da tužba prvenstveno treba biti odbijena, te se osvrnuo na prekvalifikaciju djela u ovom postupku i izmjene Zakona o Visokom sudskom tužilačkom vijeću. On je naveo da se tuženoj istovremeno na teret stavlja da je svjesno postupala i nemar, kao lakši oblik, što ukazuje da ni Ured disciplinskog tužioca nije siguran.
- Smatramo da Komisija nije u poziciji da odlučuje - kazao je Derganc.
On je naveo da je policija dostavila izjave oštećene i osumnjičenog, a da je tužiteljica jasno obrazložila da se istraga neće provoditi jer nema nijedan dokaz da je izvršeno djelo. Napomenuo je da je H. E. dao izjavu bez prisustva advokata, a da su naknadne prijave podnijete nakon tužilačke odluke.
- Nikakvo svjesno propuštanje ne postoji - istakao je Derganc.
Prema njegovim riječima, UDT nema ovlaštenja da preispituje tužilačke odluke. Pozvao se na odredbe Zakona koje predviđaju da sudija ili tužilac ne može odgovarati zbog iznesenog stava i mišljenja.
- Smatramo da nije bilo povreda u radu, a ako i jeste, smatramo da tužena ne može biti odgovorna - kazao je punomoćnik.
Disciplinska komisija VSTV-a naknadno će donijeti odlulku, piše Detektor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.