open-navfaktor-logo
search
Islamofobni stavovi
Zatražena smjena zastupnice Naše stranke Miomirke Melank zbog stavova o ezanu
Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko je u ime Kluba te stranke zatražila podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, saopćeno je iz SDA.
22.06.2022. u 18:06
get url
text
Miomirka Melank

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se "šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima".

VEZANI TEKST - Rijaset IZ BiH o izlivu mržnje prema ezanu: Miomirka Melank ezan ne čuje

Zastupnica Naše stranke Miomirka Mila Melank navodna je autorica emaila koji ovih dana cirkulira kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao "bezobraznom ispiranju mozga", "ideološko-propagandnom džinglu"...

Istraživanje o doživljaju religije

U odgovoru na upit portala Politički.ba Melank je potvrdila da to jeste njen mail, ali da to nisu njeni stavovi nego stavovi "ispitanika".

U drugom odgovoru ona pojašnjava: "To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa".

Pojašnjavala je kasnije da je mail u kojem se iznosi sporni stav o ezanu uzet iz inboxa mail adrese Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH u kojem je radila i koji je koristila.

"Bezobrazno ispiranje mozga"

U njenom mailu, upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji je naslovljen sa "ezan" stoji: Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, pet puta dnevno? Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavila prepiska u kojoj Amra Zulfikarpašić drugom učesniku konverzacije navodno govori kako Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti u BiH (ULUPUBiH) nikad nije organizirao performanse takvog karaktera.

Zbog svega je zastupnica Kenela Zuko (SDA) u Zastupničkom domu FBiH zatražila u ime Kluba te stranke podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, saopćeno je iz SDA.

- Sloboda vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava garantirano nizom međunarodnih i domaćih pravnih akata najvišeg reda, uključujući i Ustav BiH i Ustav FBiH, i kao takva ni na koji način ne smije biti dovedena u pitanje. Stavovi zastupnice Miomirke Melank, izrečeni povodom oglašavanja ezana kao tradicionalnog muslimanskog poziva za molitvu, su šovinističkog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera, te su direktno protivni Ustavu BiH i Ustavu FBiH, kao i nizu međunarodnih i domaćih pravnih akata u smislu prava na slobodu vjere kao temeljnog ljudskog prava – navodi zastupnica Kenela Zuko.

"Melank je izgubila svaki etički kredibilitet"

Stavovi kojima se osporava poziv muslimanima na molitvu su, smatra Zuko, u suprotnosti sa multikulturalnošću i suživotom kao temeljnim vrijednostima bosanskohercegovačkog društva. Te vrijednosti se, dodaje se u zahtjevu, stavovima Milank brutalno destruiraju.

- Zato smatramo da je zastupnica Miomirka Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, tim prije što njeni stavovi predstavljaju direktni čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima koje bi se trebale promovirati, posebno kroz djelatnost obrazovanja i kulture.

Zato je tražena ostavka ili smjena zastupnice Miomirke Melank nužna etička gesta, pri čemu naglašavamo da bi SDA na isti način reagirala i da je u pitanju atak na vjerske simbole i vrijednosti bilo koje druge religijske zajednice u BiH, čiju zaštitu također smatramo svojom dužnošću te čime štitimo BiH kao multireligijsko i višenacionalno, pluralno društvo – zaključuje se u zahtjevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.