open-navfaktor-logo
search
I ministri se žalili
Zatražena zamjena klimatizacije u Parlamentu BiH, u suprotnom moguća bolovanja, neodržavanje sjednica...
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je prije tri dana ponovo uputila prijedlog odluke o odobravanju projekta zamjene sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za koji bi trebala tri miliona KM u naredne tri godine.
18.09.2023. u 08:02
get url
text
Zastupnički dom PSBiH i Vijeće ministara BiH
Zastupnički dom PSBiH i Vijeće ministara BiH

U obrazloženju ove predložene odluke naveli su da su postojeće dvije rashladne mašine stare oko 40 godina, kao i ostala oprema poput komora, ventila, pumpi, a održavanje nije moguće jer se više ne proizvode potrebni rezervni dijelovi niti freon, čija je upotreba zabranjena u Evropskoj uniji.

Naveli su i da su temperature u prostorijama tokom ljetnih mjeseci dostizale i 30 stepeni jer oprema ne može da dostigne potrebni učinak hlađenja, pa su zbog toga primjedbe imali iz kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara i ostalih zaposlenih.

Upozorili su i na rizike ako ovaj projekat ne bude odobren, između ostalog, da u idućoj godini neće biti moguće rashlađivati zgradu.

Jedan od rizika je da, u slučaju da sistem stane ili da ne bude moguće dostići projektovane temperaturne uvjete, neće moći biti održavane sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih radnih tijela i komisija, smanjivala bi se radni učinak zaposlenika i državnih službenika, određeni broj bi otišao na bolovanje, a tu je i nemogućnost rada kuhinja i restorana u zgradi PSBiH.

- Nemogućnosti postizanja projektovanih temperaturnih uvjeta rada u skladu sa zakonom o zaštiti na radu, u slučaju narušavanja zdravlja uposlenika i državnih službenika postoji mogućnost pokretanja tužbi protiv poslodavca, u ovom slučaju Vijeća ministara – piše u obrazloženju.

Nisu mogli procijeniti kolika bi šteta nastala ako sistem klimatizacije ne bude zamijenjen, ali napominju da bi bila nemjerljivo visoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.